Българското външно министерство излезе с позиция по случая с Навални

Българското външно министерство излезе с позиция по случая с отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални, пише „Стандарт“.

„Изключително сме обезпокоени от предварителните резултати от изследванията на Алексей Навални в болницата „Шарите“ в Берлин. Настояваме руските власти да проведат незабавно, независимо и обективно разследване“, се казва в декларацията на външно министерство.

Тя идва малко след изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Той заяви, че в Америка биха подкрепили предвождано от Европейския съюз разследване на обстоятелствата около заболяването на руския опозиционен политик Алексей Навални, за което има „много тревожни“ предварителни данни, че той е бил отровен.“Ако съобщенията се окажат акуратни, САЩ подкрепят призива на ЕС за подробно разследване и са готови да подпомогнат това начинание. Семейството на Навални и народът на Русия заслужават да видят цялостно и прозрачно разследване, което да доведе до търсене на сметка от отговорните“, се казва в текста.

Кремъл по-рано днес заяви, че не вижда смисъл от подобни действия, защото няма никакви убедителни доказателства за покушение.

Привечер обаче външното министерство на Русия заяви, че ръководството на страната е за най-подробно разследване на ситуацията около Навални и определи като дълбоко оскърбителни обвиненията на Запада срещу Москва, че се опитва да скрие истината.

Председателят на долната камара на парламента Вячеслав Володин, бивш високопоставен служител в Кремъл, заяви, че Комисията по национална сигурност ще проучи ситуацията, но в контекста на възможна чуждестранна провокация. Подозренията за такава намеса са оправдани, заяви за радио „Ехото на Москва“ Анатолий Воробьов, един от членовете на комисията в Държавната Дума.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък изрази недоумението си от това, че лекарите в Германия бързат да употребят думата „отравяне“. По негови думи анализите на германските и руските лекари за състоянието на Алексей Навални си съвпадат.

Според него, фактът на понижаване на ензима холинестераза е бил установен от руските медици още в първите часове в болницата в Омск. А атропинът, който сега се обсъжда, и който прилагат германските специалисти, в Омск са започнали да прилагат още в първия час след приемането на Навални в реанимацията. Но причината за понижаване на нивото на холинестераза засега не може да бъде изяснена, анализите не показват конкретно вещество.

„По този начин, вие навярно, сами можете да проследите отчетливо – самият медицински анализ съвпада абсолютно и при нашите лекари, и при германските, но изводите се различават“, допълни Песков. Той съобщи, че бързането на Берлин да се разследва престъпление е необяснимо.

Вчера лекарите от берлинската болница „Шарите“, където бе транспортиран руският опозиционер, обявиха, че Навални е отровен.

„Клиничните данни сочат интоксикация с вещество от групата на инхибиторите холинестерази. Конкретното вещество все още не е известно“, заявиха от клиниката, като уточниха, че заринът и новичок са от същата група.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *