Ако имаш неплатена глоба от КАТ, не можеш да напуснеш страната

Единственото, което прави КАТ, е да рапортува, че събира глоби, но не ги изпраща до адресите. КАТ разчита само на репресивните си функции и как да развали настроението на хората.

Това заяви за „Още от деня“ по БНТ Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите.

На въпрос какво ще се случи, ако на граничния пункт бъде установено, че имаме неплатена глоба, Георгиев отвърна, че просто няма да отидем никъде, пише Novini.bg.

Просто няма да ви пуснат – ще ви вземат книжката и ще ви спрат автомобила от движение, посочи той.

По думите му не е работа на КАТ да събира глоби, а да следи за организацията и контрола на движението. Според него събираемостта на глобите може да се извършва през общините, когато отиваме да си плащаме данъците, например.

,,Начина, по който се събират глобите, е унизителен. Нека да говорим за превенция, а не само за глоби“, подчерта Красимир Георгиев.

Според Настимир Ананиев идеята на електронната система на КАТ, която действа от 2017 г., е била да се качват всички фишове и наказателни постановления, а в момента там се качват само платените глоби.

,,На практика в този вид системата не работи, защото не ти дава никаква ценна информация. В нея трябва да се качва всичко, не само кой си е платил глобата, но и кой има глоба за плащане, за да знае. Тогава със сигурност няма да има неприятности, когато стигне с автомобила си на границата. Идеята е да имаш възможността да провериш това преди да тръгнеш за път“, посочи Ананиев.

,,Друг съществен въпрос е какво правим с чужденците? Има над 100 000 фишове от чужди граждани и особено сега, когато ще пристигнат гастарбайтерите. При тях няма никаква събираемост“, каза още той и посочи, че се надява на граничните ни пунктове да има ПОС терминали, за да си заплатим глобата с карта или в противен случай ще трябва да ангажираме някой наш близък да ни я плати, за да бъдем пуснати да излезем от България.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *