Xит в туризма: Ловци на аметисти и ахати кръстосват Родопския Клондайк

Времената на авантюристите, които за един ден ставаха милионери, попадайки на златни жили или скъпоценни камъни, отдавна са отминали. Това обаче не означава, че търсенето им е отживелица. През последните години то се превръща в един от най-модерните видове туризъм по целия свят. Вълнуващо е да намериш едно малко съкровище и да си го занесеш у дома, разказват хората, които вече са изпитали тази тръпка.

Страните, в които най-често се практикува търсенето на скъпоценни камъни, са САЩ, Колумбия, Австралия, Грузия, Турция и Етиопия. А отскоро този тип приключение прохожда и в България. Макар да не е толкова разпространен, новият туризъм се радва на изключителен интерес – особено сред тези, чийто работен ден е изключително натоварен и търсят нестандартно разпускане. Това обяснява Екатерина Терзиева от туристическата агенция „СлоуТурс.БГ“ пред „Марица“, която вече предлага приключенски турове за търсене на ценните минерали в Източните Родопи. Цената за един двудневен тур е 220 лева, като той включва и посещение на някои от десетките древни тракийски светилища в района, както и наблюдение на египетски и белоглав лешояд. Разбира се, сред туристическите наслади е и изключително вкусната родопска кухня.

Според Терзиева търсенето на скъпоценни и полускъпоценни камъни като развлечение тепърва ще се развива у нас, защото страната ни разполага с богати находища на ценни минерали и злато. А намирането им е съвсем просто – достатъчно е да се разходите в района на старата мина в Маджарово в Източните Родопи.

Маджарово е разположено в кратера на изгасналия преди 35 милиона години вулкан. Благодарение на уникалното си местоположение през социализма се развива като рудодобивно селище. През 90-те години държавата изоставя местната оловно-цинкова мина и прекратява изграждането на цеха за обработка на скъпоценни камъни, а съоръженията са премахнати. След затварянето на двата рудника населението на Маджарово започва да се топи и постепенно градът се превръща в най-малкия в България след Мелник с население от едва 670 души. А територията около бившата мина се владее от планинските водачи и каменарите.

Но оловна руда, сребро, злато и над 16 вида ценни минерали и скъпоценни камъни все още могат да бъдат открити и събрани покрай красивите меандри на река Арда или в самата мина. Това се случва с помощта на местните водачи и хората от туристическата агенция, които водят приключенците на експедиция в Маджарово, наричано още Родопския Клондайк. „Разказваме им и какви са лечебните свойства на камъните“, обяснява Екатерина Терзиева. Повечето от любителите на това особено приключение са жени, но идват и цели семейства. Най-много са желаещите от Пловдив и София.

От старата мина край Маджарово най-често туристите си тръгват с аметист. Това е един от камъните с универсални терапевтични свойства. „Неговата енергия е много мощна и силно пречистваща, смята се, че носи мъдрост. Помага при главоболие, мигрена, усилено ум­ствено натоварване, безсъние“, разяснява Екатерина Терзиева. Намират се и смайващи с цветовете си ахати и благородни ясписи.

Ясписът също има силни лечебни и заземяващи сили. Според Библията, той е дар от Бога и е първият камък на новия Йерусалим. Халцедонът, който също често се намира край Маджарово, символизира спокойствие и хладнокръвие, за тибетците той е камък на чистотата и концентрацията. Ахатът осигурява баланс между физическите, емоционалните, интелектуалните и духовните състояния.

Всичко, което туристите намерят сами по време на експедицията за търсене на скъпоценни и полускъпоценни камъни, си остава тяхно“, казва Екатерина Терзиева.

Кованкая – мистерията на тракийския скален кошер

Ако сте отишли да търсите скъпоценни камъни до мината в Маджарово, на връщане може да посетите мястото, скрило една от многото неразгадани тайни по българските земи. Това са скалите с тракийски ниши, които носят името Кованкая – в превод Скалата-кошер. Името им идва заради техния вид – скален масив с десетки кухини в него. Нишите са повече от 100, а скалата на пръв поглед изглежда надупчена без ред и логика. Предполага се обаче, че това не е така – древните траки вероятно са имали сложна божествена система и тези вдлъбнатини са част от тях.

Учените така и не са установили еднозначно за какво всъщност са служили нишите. Според една от хипотезите те са използвани за ритуали, свързани с почитаните от тракийските божества. Според друга са използвани за погребални камери (в скалните гробници са полагани само „големите клечки“ на тракийската аристокрация, а скалните ниши са били използвани за простолюдието). Любопитно е, че нишите са ориентирани най-вече на юг и югоизток, но има и обърнати на запад и северозапад. Кованкая се намира на 30 км от Маджарово и на 45 км от Хасково.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *