SpaceX върна астронавтите от първия частен космически полет

SpaceX върна астронавтите от първия частен космически полет

Два месеца след като започнаха нова глава в историята на космическата индустрия, астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли се върнаха с капсулата Crew Dragon, с която компанията SpaceX осъществи първия частен пилотиран полет в космоса.

Бенкен и Хърли се върнаха на Земята, след като капсулата им кацна едно от планираните за целта места в Мексиканския залив, около 21:48 ч. българско време.

Успешният край на мисията бе и очакванията повод НАСА да обяви нова ера в космическите полети, защото той предполага, че тя може да продължи с плановете си да възлага целия транспорт на хора в земната орбита на частни компании като SpaceX.

Това е важно, защото средствата, които американската космическа агенция няма да заделя за изпращане на апарати например от Международната космическа станция, ще може да се пренасочат към приоритетите на САЩ – изпращане на астронавти до Марс и Луната.

Тази седмица излетя и новата мисия на САЩ до Червената планета, Perseverance – робот, който освен за научни изследвания и събиране на проби е важен и като част от подготовката за пилотирана мисия.

На височина около 5.5 км се активираха спирачните парашути на кораба, а след няколко минути – на височина около 2 км, се отвориха и четирите основни парашута.

Те забавиха Crew Dragon Endevour до скорост за безболезнено приводняване – от 563 до едва 24 км/ч (при 50 пъти по-голяма от първата скорост, докато апаратът бе в орбита). След успешния край Бенкен и Хърли трябваше да прекарат около час в носещата се из Мексиканския залив капсула до пристигане на екипите, които да ги прегледат и приберат.

Цялото пътуване до приводняването продължи 21 часа. Моментът на кацането може да се види малко над половин час след началото на живото предаване в канала на НАСА.

В края на септември предстои и първата шестмесечна мисия на Dragon – Crew-1 – която ще изпрати на борда на МКС трима астронавти от НАСА и един от японската космическа агенция.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *