PCR гранична блокада: Къде можем да отидем при комшиите без тест за ЧНГ?

PCR гранична блокада: Къде можем да отидем при комшиите без тест за ЧНГ?

Излизането през границите на България с автомобил в близките дни почти във всички случаи ще става само с предварително направен PCR тест.

Изключение правят само пунктовете към Република Северна Македония.

Два поредни дни – огромни опашки от леки коли се извиваха на пункта „Капитан Андреево“, след като нашенци като за последно бяха тръгнали на пазар в Одрин. От днес – 30 декември, за влизащите през сухопътните ГКПП на Турция се изисква отрицателен PCR тест, направен до 72 часа.

Пристигащите, които нямат тест, се поставят под задължителна 7-дневна карантина и преди изтичането й си задължително правят тест. При отрицателен резултат се освобождават от карантина. При положителен – подлежат на лечение съгласно протокол на турските здравни власти.

Изискването за PCR тест се отнасят и до транзитно пътуващите през летищата на Турция, но не и за транзитния трафик през сухопътните граници.

Гърция

Влизането в Гърция през ГКПП Кулата – Промахон е разрешено само за гръцки граждани, постоянно пребиваващи чужденци, както и лица, доказващи пътуване с цел работа или хуманитарни причини. Всички те трябва да представят предварително попълнен формуляр за пътуване с получен QR код и отрицателен PCR тест за COVID-19, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на страната.

На всеки от тази категория пътуващи се прави бърз тест на пункта. При положителен резултат гръцките граждани и постоянно пребиваващи чужденци се пропускат и се поставят под 14-дневна карантина, останалите не се допускат в Република Гърция. Временно са отменени изискванията за предварително попълнен PLF формуляр и представяне на QR, както и за бързи тестове за влизащите в Гърция шофьори на товарни автомобили.

– От 23 ч до 7 ч сутринта през ГКПП Промахон гръцките гранични власти пропускат само товарни автомобили в двете посоки.

– През ГКПП Илинден – Ексохи се пропускат само товарни автомобили с един водач, който представи QR код.

– През ГКПП Маказа в двете посоки денонощно ще могат да преминават само товарни автомобили до 3,5 тона с един водач с QR код, получен не по-късно от 24 часа.

– През ГКПП Капитан Петко войвода- Орменион гръцките гранични власти пропускат само товарни автомобили.

– През ГКПП Ивайловград и ГКПП Златоград не се пропускат никакви превозни средства.

Северна Македония

Българските граждани могат да пътуват без ограничения.

Сърбия

Българските граждани, които влизат в Сърбия, трябва да представят задължително отрицателен PCR тест, не по-стар от 48 часа, издаден от национална референтна лаборатория. Ако преминават транзитно, могат да влязат в страната без да притежават отрицателен тест.

Румъния

Влизащите в Румъния от България, независимо от гражданството, трябва да представят документ с отрицателен резултат на PCR тест, направен не по-късно от 48 часа. Тези, които не предоставят такъв документ, се поставят под карантина за 14 дни на посочено от тях място за пребиваване. За транзитно преминаване без PCR тест ще бъдат допускани лица, притежаващи документи за пребиваване в друга държава-членка на ЕС, които ще напуснат територията на страната до 24 часа.

Временно е преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на пунктовете „Кайнарджа” и „Крушари”. Транзитните товарни автомобили могат да преминат българо-румънската граница само през мостовете на ГКПП „Русе” и ГКПП „Видин”. Товарните автомобили, които превозват стоки от и за Румъния, може да преминават и през останалите пунктове на общата ни граница.

pirinsko.com

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.