1 март, 2021

Pirin Press

Пиринският новинар

Oткриха ваксина за Covid-19

Очаква се новата ваксина да се използва до края на ноември. Тя ще защитава от коронавирус над 90% от хората. 

Първата ваксина срещу коронавируса ще може да защити от заболяването повече от 90% от хората, съобщи Би Би Си като се позова на съобщение на създателите й – компаниите Pfizer и BioNTech.

Откритието им е било тествано върху 43 500 души в шест различни държави и не е дало повод за безпокойство от странични ефекти.

Двете компании ще кандидатстват за одобрение в условията на спешност и се надяват, че ваксината им ще може да се използва преди края на ноември 2020 г.

Пандемията от COVID-19, която беше обявена от Световната здравна организация (СЗО) през март тази година, се разпространява по-бързо и по-лесно от повечето заболявания включително и заради липсата на лечение и ваксина.

До този момент учените по света са разработили над 10 възможни ваксини, които се намират в последните етапи на необходимото тестване, но тази, за която съобщават Pfizer и BioNTech, е първата, от която има резултати.

Разработването й е резултат на „напълно експериментален подход“, пише Би Би Си. Той включва и инжектиране на част от генетичния код на самия вирус, за да се „тренира“ имунната система.

За да подейства ваксината, са нужни две дози, приети в разстояние от три седмици.

Тестовете, извършени в САЩ, Германия, Бразилия, Аржентина, Южна Африка и Турция са показали, че 90% от хората са придобили имунитет от COVID-19 седем дни след втората доза.

50 млн. дози ще бъдат готови до края на тази година, а около 1.3 млн. други – до края на 2021 г.

Новата ваксина е обвързана с едно технологично усложнение и с едно неизвестно.

Тя трябва да се съхранява на много студено място, като температурата не бива да се покачва над минус 80 градуса по Целзий.

Не е известно и за колко дълго време ваксината ще осигурява имунитет.

 

svobodnaevropa.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *