Mastercard вдига лимита за безконтактни плащания до 100 лв

Mastercard вдига лимита за безконтактни плащания до 100 лв

Mastercard увеличава лимита за безконтактни плащания в 29 държави в Европа. В България той става 100 лева (в сравнение с досегашните 50 лв.) и ще позволи на търговците да предоставят още по-добро изживяване на потребителите, когато пазаруват.

България е сред шампионите по навлизане на безконтактни плащания с почти 100% безконтактни терминали и около 80% безконтактни карти на пазара.

Mastercard подкрепи няколко инициативи през последните месеци, които доведоха до драстично увеличение на използването на безконтактни карти и мобилни устройства в Европа. 75% от всички трансакции на Mastercard в цяла Европа вече са безконтактни.

Увеличението на безконтактните лимити означава, че клиентите и търговците скоро ще могат да извършват и получават повече от своите плащания бързо и сигурно, без да е необходимо да въвеждат ПИН код или да използват пари в брой.

„Mastercard е компанията, която първа оцени колко е важно да осигури пълно покритие на безконтактните терминали до 1 януари 2020 година. Промяната в лимита отразява темпото на променящото се потребителско поведение, като предоставя бързина, спокойствие и лекота в ежедневните дейности“, каза Милан Гаудер, вицепрезидент „Продукти и Иновации“ в Mastercard за Европа.

В някои държави, като Великобритания, Ирландия, Естония и Полша, промяната ще бъде наложена за постоянно, а други ще я предложат временно, за да помогнат на потребителите да пазаруват лесно и с минимален риск от докосване на различни повърхности по време на световната пандемия.

Увеличения в региона има в Северна Македония и Албания. ПОС терминалите в магазинната мрежа ще бъдат актуализирани поетапно през следващата седмица. От гледна точка на потребителското преживяване, трябва да се има предвид, че увеличенията се случват и по време на навлизане на новата Европейска директива PSD2, която ЕС налага от септември 2019 г. за всички безконтактни плащания във физически търговски обекти.

Тази мярка ще осигури на потребителите защитени плащания, като изисква въвеждане на ПИН при безконтактно картово плащане, когато правим шеста поредна безконтактна трансакция или когато общата сума на безконтактните ни трансакции, за които не сме въвели ПИН, достига 300 лева. (кой от двата критерия се прилага, зависи от банката издател на картата).

Очаква се до 31 март 2020 г. всички ПОС терминали да съответстват на новите правила, но изключения в преходния период могат да се случат и да бъде необходимо определени трансакции да се случват контактно.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *