Mатематикът Петър Велков : Ръстът на заболеваемост в момента е най-висок при децата

Mатематикът Петър Велков : Ръстът на заболеваемост в момента е най-висок при децата

„Ръстът на заболеваемост при децата в момента е най-голям, въпреки че нямаме масово тестване при тях. От този ръст следва и ръстът при другите възрастови групи”, обясни математикът Петър Велков в ефира на „Здравей, България”. Той цитира графика, която показва данните след отварянето на училищата.

Според него причина за високите нива е неспазването на мерките. Той е на мнение, че разхлабването на мерките трябва да бъде съпроводено с тестване. Велков даде за пример Австрия, където се планира тестване на учениците в присъствена форма два пъти седмично.

„Ние, в България, не тестваме децата. А някои от тях го карат безсимптомно. В училищата вкарваме 200 000 деца обратно. Те имат близки, което значи, че говорим за връзка между над 600 хиляди души”, добави математикът.

Той е на мнение, че обществото „тика системата към ново затваряне”, тъй като заедно с училищата, врати отварят моловете и фитнесите. Това, в комбинация с неспазването на мерките, ще предизвика нов скок в броя на заразените.

„Предната седмица беше първата от 9 насам, в които отчитаме ръст на новозаразените. Тази седмица отново има по-високи нива. Ние вече сме в момент на растеж и това се случва в началото на отваряне на мерките”, подчерта Велков.

Според него решенията трябва да се взимат по-рано, а анализ да се прави на база седмични данни, а не на по-дълъг период.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *