Kъсо съединение от бойлер е причина за пожара в Стария град в Пловдив

Kъсо съединение от бойлер е причина за пожара в Стария град в Пловдив

Пламъци обхванаха в събота Пампоровата къща в Пловдив, в която се намира гримьорната на Античния театър. Четири пожарни гасиха огъня в сградата, която е и паметник на културата. Пожарът е обхванал покрива. Сигналът е подаден след 18:15 ч. Няма пострадали хора.

„Все още не знаем какви и колко са щетите”, заяви директорът на Общинския институт „Старинен Пловдив” Елена Кантарева за Нова тв.

„Причината, която снощи споменаха от Пожарна безопасност, е късо съединение от бойлер на втория етаж. Казаха ми, че дори и да не е включен бойлерът, може да стане късо съединение. Но предстои това да бъде установено”, заяви още Кантарева. „Къщата не се ползва след приключване на сезона през октомври, имало е единични влизания на наши служители, но нищо не са включвали”, заяви още тя.

„Къщата е паметник на културата. Още днес ще изготвим едно писмо, за да задействаме процедура под чл. 72 от Закона за културното наследство за предписване на аварийни дейности за възстановяване”, каза Кантарева.

От пожарната съобщиха, че огнената стихия е обхванала 15 квадратни метра от покривната конструкция. Засегнати са и две стаи. От общината пък съобщиха, че по най-бързия начин тя ще бъде възстановена, така че да не се попречи на предстоящия театрален сезон, както и на предвидените концерти в Античния театър.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *