Дендиас: Гърция има повече танкове от Германия и Франция

Дендиас: Гърция има повече танкове от Германия и Франция

Гърция е страна с 11 милиона души, но има повече танкове от Германия и Франция взети заедно и повече фрегати от Нидерландия, защото е заплашена от съседна Турция. Това заяви в петък гръцкият външен министър Никос Дендиас на форум в Хърватия, където беше на посещение, предаде ТАСС, цитирана от 24 часа.

„Ние сме малка държава, населението ни е около 11 милиона. Но имаме повече танкове от Франция и Германия взети заедно. Имаме едни от най-големите военновъздушни сили в Европа, ако не и най-големите. Имаме над 250 бойни самолета от трето и четвърто поколение, а не сме най-голямата икономика в Европа“, подчерта Дендиас в изказване, публикувано във Фейсбук.

„Защо ни е нужно всичко това? Защото сме изправени пред заплаха. Ние, Гърция, сме единствената страна в света, членка на ЕС, НАТО и така нататък, която е изправена пред ясна заплаха от война, казус бели, от съседна Турция“, изтъкна още ръководителят на гръцката дипломация. По думите му по тази причина Гърция трябва да има силни въоръжени сили, много силна военна авиация и голям флот. „Имаме повече фрегати в морето, отколкото, например, Нидерландия“, добави Дендиас.

Той задава реторично въпроса дали това би било необходимо, ако има европейска армия, европейска военна авиация, европейски флот.

„Щеше ли да има заплаха от война от някоя периферна страна срещу държава член на ЕС? Отговорът би бил: абсолютно не“, каза Дендиас.

Според него, ако се говори искрено, а не на езика на дипломацията, европейските въоръжени сили сега не съществуват, но реалността „крещи“ за необходимостта от създаването им.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.