Kакво ще стане с левовете ви банката след преминаването в евро

Присъединяването към Еврозоната ще доведе до увеличаване на доходите. Това заяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев. Въпреки растящата инфлация, банковата система у нас е стабилна, уточни той.

Неслучайно синдикатите са едни от най-големите привърженици на този процес. Готови сме да извършим големия по обем работа, който предстои през следващите 2 г., политически остава да видим. Бяха направени заявки, че еврото ще влезе на 1 януари 2024 г. – предстои да видим, заяви Радев.

1.9553 ще е курсът лев-евро, който ще се използва при преминаване към общоевропейската валута, каза още управителят на БНБ пред bTV.

Той добави, че влоговете на хората в левове автоматично ще преминат в евро при влизането ни в Еврозоната. Двете валути ще могат да се използват за сравнително кратък период – около месец, като първоначално цените ще се обявяват и в евро, и в лева. За да свикнат хората този тренд ще започне 6 месеца преди влизането на еврото и ще продължи една година след това.

Радев уточни, че бюджетният дефицит е един от критериите, които могат да спрат присъединяването към еврозоната, но България е в много добри изходни позиции по този показател.

По думите му по време на COVID епидемията са се увеличили банковите влогове. „Депозитите се увеличават още преди кризата, увеличи се по време на кризата – хората действително са притеснени и спестяват. От друга страна – нямат инвестиционни възможности“, каза Радев.

Управителят на БНБ отчете, че има скок и при покупката на жилища. Според него в момента не може да се говори за „имотен балон“, но има такъв тренд. Според него това не са добри знаци за развитието на икономиката, но все пак прогнозира, че тя ще възстанови нивата си от преди кризата в края на 2022 г.

А относно инфлацията – той прогнозира, че тя ще бъде стабилизирана през следващата година.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *