Fair Fest в Благоевград

Fair Fest в Благоевград

От 18 до 22 май 2021 г. в Благоевград ще се състои Първият международен фестивал на уличните изкуства. 

Програмата бе представена днес на пресконференция в община Благоевград. Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Пролет Трифонова сподели, че фестивалът е плод на много труд и на много любов. Селектираните спектакли за първото издание на фестивала са обиколили цяла Европа и не само. Привлечени за участие са гости от Русия и Италия, които също ще представят улични и акробатични спектакли. „Спектаклите съдържат в себе си елементи от различни видове изкуства – театрално изкуство, танцово изкуство, цирково изкуство.

Благоевградчани ще имат възможност да се насладят на невероятни представления, които имат огнени елементи, екстравагантен подход, авангардни са и най-важното – не са ги виждали“ – каза Пролет Трифонова и съобщи по дати спектаклите и местата, където могат да се видят. А местата са в целия град. Освен в централна градска част, жителите и гостите могат да видят търкалящи се триметрови бели топки със звуци в тях, разхождащи се шестметрови гигантски кукли, огромни цветя, въздушна акробатика в парк „Бачиново“ и кварталите „Грамада“, „Еленово“ и „Струмско“.

„Ще започнем с един спектакъл, който се нарича „Охлюмотив“. Гостите и жителите на Благоевград ще могат да видят една невероятна машина, която е създадена от колеги от Театралната академия и от Художествената академия. Това е една голяма машина, която е нещо средно между охлюв и локомотив. Ще се движи по главната улица на Благоевград. В нея ще имаме специални скрити места, в които малки деца ще могат да влизат и да намират интересни и любопитни неща за охлювите. Нашите артисти ще им помагат“ – това каза Пламен Иванов от Театъра на огъня и сенките.

„Абсолютно сме сигурни, че благоевградчани не са виждали нищо подобно, както и на много места по света. За нас е изключителна привилегия, че точно този спектакъл ще е в първата вечер на фестивала. Опитали сме се в абсолютно всеки ден да представяме различни неща, които са с различна тематика, стилистика и което е най-важното, те ще са в отделни райони на града. Това на нас много ни хареса и е изключително специфично и иновативно. Не залагаме само на централната част на града. Опитваме се да привлечем хората и да направим фестивала по-достъпен за всички. За нас това се случва за първи път в български град“ – допълни още Пламен Иванов.

Всички спектакли са безплатни за жителите и гостите на Благоевград.

 

 

bnr.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *