COVID-19: Руската ваксина е вече в болниците

В Русия започна третият етап на тестване на ваксината срещу COVID-19  „Спутник V“.

Според Денис Логунов, заместник-директор на изследователския център „Гамалея“, скоро ваксината може да бъде приложена на първите доброволци, като наблюденията ще продължат година и половина.

„Няколко центъра са отворени, ваксината е доставена в тези центрове и третата фаза от клиничните изпитвания ще започне през следващите дни“, каза Логунов в ефира на канал „Русия 24“, цитиран от „Vesti.ru“.

Също така, според него, в близко бъдеще ще бъдат публикувани резултатите от вече проведени проучвания, свързани с ваксината.

Логунов допълни, че на 10-12 септември център „Гамалея“ очаква да получи разрешение за масова употреба. След това ще бъде възможно да се стартира ваксиниране първо на гражданите от рисковите групи.

Денис Логунов подчерта, че всеки лекар, работил по ваксината, е тествал лекарството върху себе си. „Производителят гарантира неговата безопасност“, увери той.

В същото време, според експерта, в хода на масовата ваксинация, всеки трябва сам да реши дали да бъде ваксиниран или не.

Министерството на здравеопазването на Русия регистрира първата в света ваксина за профилактика на COVID-19, разработена от Изследователския център „Гамалея“ в сътрудничество с Руския фонд за директни инвестиции.

По-рано руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко заяви, че първите доставки на пратки от руската ваксина срещу COVID-19, наречена „Спутник V“ ще започнат през септември.

Според него обемите на производство ще се увеличат до края на тази есен.

„На първо място ваксините ще бъдат доставяни за медицински работници и учители.

Учените в страната са събрали над 2500 доброволци за продължаване на проучвания.

 

Vesti.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *