COVID-19 причинява инсулти сред младите и здравите

COVID-19 причинява инсулти сред младите и здравите

Налице е скрит феномен на COVID-19, причиняващ инсулти, включително сред хора, които в нормална ситуация никога не биха били в риск, показва изследователски проект на лекари от Израел и 31 други страни, съобщи Times of Israel.

Тяхното проучване, публикувано в реномирането научно списание Stroke, е установило, че всеки четвърти пациент с инсулт, заразен с  COVID-19, е под 55 години и същата пропорция е нямала очевидни съдови рискови фактори като високо кръвно налягане, диабет или тютюнопушене.

Това е необичайно високо. Обикновено 10 до 15 процента от пациентите с инсулт са на възраст между 18 и 50 години и се предполага, че числото е подобно, когато възрастовият диапазон се разшири до хората под 55 години.

Според доц. Росен Калпачки неврологични проблеми се появяват около 2 месеца след преболедуването на вируса

Изследователите смятат, че откритието сочи към феномен на коронавируса, предизвикващ инсулт сред хора, които обикновено няма вероятност да получат такъв.

Проф. Ронен Лекер от Еврейския университет в Йерусалим, един от авторите, посочи, че изследването помага на лекарите да разберат „връзката между коронавируса и инсултите при по-млади пациенти в резултат на запушвания в по-големи кръвоносни съдове“.

Учени, които не са участвали в проучването, сочат значението му, а водещ израелски имунолог нарече констатациите му „изключително тревожни“.

Вирусът взаимодейства със стените на кръвоносните съдове, „нещо наистина ново в медицината“

Проф. Сирил Коен от университета Бар Илан отбелязва: „Това показва потенциала на COVID-19 като катализатор на инсулт, включително сред младите хора, което е изключително тревожно. COVID-19 не е грип или проста вирусна инфекция. Във време, когато се опитваме да оценим съотношението полза и риск при ваксинацията, тези данни ясно показват, че младите хора, които невинаги се смятат за „изложени на риск“ от коронавируса, са уязвими към инсулти и други ефекти на вируса, незабавни и по-дългосрочни.“

Лекарите отдавна се опасяваха, че има връзка между инсултите и коронавируса и изследователите се заеха да осигурят подробно проучване.

„Инсултът се съобщава като последица от тежкия остър респираторен синдром на коронавирусна инфекция в няколко доклада“, пишат те и допълват: „Въпреки това данните са оскъдни по отношение на подробностите за тези пациенти в многонационален и голям мащаб.“

Те бързо са осъзнали, че инсултът и COVID-19 наистина често вървят заедно. Повече от половината от 136 проучени медицински центъра в 32 страни са лекували поне един пациент и за двете състояния.

Едно от най-изненадващите открития е било, че COVID-19 изглежда е скрит причинител инсулти. Около 38% от изследваните 432 пациенти не са имали представа, след прекаран инсулт, че са заразени с COVID-19, най-вече едва когато болниците се направили рутинни тестове за коронавирус.

Изследването трябва да подтикне болниците по света, които не тестват рутинно пациентите с инсулт за коронавирус, да го правят, за да предотвратят разпространението на вируса в обикновените болнични отделения, каза Лекер.

„Занапред препоръчваме да се извършва тестване за COVID на всички по-млади пациенти с инсулти, особено на тези с неизвестни съпътстващи заболявания“, изтъква той и добавя: „Надявам се и съм уверен, че това проучване ще помогне за по-доброто разбиране на връзката между COVID-19 и инсулта и ще осигури преки терапевтични ползи за пациентите.“

news.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *