27 януари, 2021

Pirin Press

Пиринският новинар

Covid-19 може да увреди мозъка, без да проникне в него

Учени от САЩ установиха, че новият коронавирус може да увреди мозъка, без да проникне в него, предаде БТА, цитирайки съобщение на Ройтерс.

Изследването е обхванало 19 жертви на Covid-19. Учените са изследвали тъкани от зони, за които се смята, че са много податливи на вируса – обонятелната луковица и мозъчния ствол, който контролира дишането и сърдечния ритъм.

При 14 пациенти едната или двете зони са били с увредени кръвоносни съдове, някои запушени, а други пропускливи. Пропускливите зони са били обкръжени от възпаление като реакция на имунната система.

Специалистите обаче не са установили признаци за самия вирус.

„Бяхме напълно изненадани“, каза д-р Авиндра Натат от Националния институт по неврологични заболявания и инсулт, един от авторите на изследването, публикувано в „Ню ингланд джърнъл ъв медисин“.

Наблюдаваното увреждане се свързва по-скоро с инсулт  и невровъзпалителни болести.

„Засега резултатите ни показват, че увреждането… може да не е причинено от това, че вирусът  SARS-CoV-2 пряко е заразил мозъка. Планираме да изследваме как Covid-19 уврежда мозъчните кръвоносни съдове и дали това води до някакви краткотрайни или дълготрайни симптоми“.

 

 

bnr.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *