COVID-19 мести абитуриентските балове зад граница

Въведените заради COVID-19 противоепидемични мерки у нас и неяснотата кога отново ще отворят ресторантите местят абитуриентските балове зад граница. По-заможните родители на зрелостниците масово броят по близо 8 стотака за вълшебната вечер на отрочетата си в Дубай например. Според една от офертите в мрежата зрелостниците могат да полеят завършването на средното си образование с 5-дневна ваканция в хотел с три звезди в слънчев Дубай срещу 750 лв.

В офертата е включен и задължителният за влизане в страната PCR тест. По време на престоя си зрелостниците могат да избират различни допълнителни пакетни преживявания като сафари с джипове в пустинята срещу 90 евро, обяд в емблематичния хотел „Бурдж ал Араб“ за 190 евро или панорамна обиколка на Абу Даби.

Не липсват и предложения за пътувания зад граница до по-близки дестинации. Туроператор с 9-годишен опит в организирането на абитуриетски екскурзии изкушава с оферта за петдневна почивка в Бодрум за по-малко от 500 лв. на база Ultra All Inclusive. Отново на всеки 10 записани абитуриенти един ръководител получава безплатно място.

Изискваният депозит е едва 10 лв., а доплащането трябва да бъде направено до 30 април.

В случай че сме решили да анулираме своята резервация от 14 до 7 дни преди датата на заминаване, неустойката, която трябва да заплатим, е в размер на 50% от цената на пътуването. При отмяна на ваканцията в по-малко от 7-дневен срок преди датата на настаняване губим цялата предплатена сума.

Ако абитуриентите все пак са решили да прекарат своя бал в България, могат да резервират някой от хотелите по морето, където два месеца преди датата на заветното празненство

хотелиери вече примамват зрелостници с All Inclusive за под стотачка

като подбиват цените на кувертите в столичните ресторанти. Въпреки пандемията абитуриентите с охота се суетят около избора на ресторант или пътуване. Част от родните ресторанти обаче не са обявили своите оферти заради опасността да затворят отново, пише „Монитор”.

Така например за нощувка в 5-звезден хотел край Варна на база All Inclusivе зрелостниците ще броят по 66 лв. В случай че желаят да добавят празнична вечеря към закупения пакет, ще трябва да доплатят още 55 лв. Задължителното условие, за да отбележат празника си на толкова ниски цени, е да останат в хотела поне две вечери. За целта те трябва да заплатят 30% аванс до 10 дни след потвърждение на резервацията, 50 на сто от сумата – до 30 април, а цялата сума – до 15 май. Предвид пандемията се предлагат и гъвкави условия за анулиране на резервациите. Отмяната на заявките в случай на непредвидени обстоятелства е

безплатна до 30 дни преди датата на пристигане на групата.

До 15 дни преди настаняване се удържат 100% от първата нощувка. В офертите по морето се срещат и специални екстри като безплатно настаняване на класни ръководители и директор и 15% намаление от цената на куверта за поканени преподаватели.

В същото време вечерята в столичен ресторант по случай завършването на гимназия удря 120 лв. Предварителните менюта включват салата, предястие и основно с две гарнитури. Празникът се подслажда й с парче орехов чийзкейк. Напитките също влизат в цената – малка ракия или водка, половин бутилка бяло или червено вино, безалкохолно и минерална вода. На всеки 20 куверта организаторите подаряват един. В Русе цената на пакета “абитуриентски бал“ в ресторант пада до 95 лева. Капарото е само 10 лева, а останалата част от сумата трябва да се плати до началото на май. Увеселителният клуб разполага с лятна градина, където може да се пренесе купонът, ако здравните власти забранят събирането на големи групи от хора на закрито. Тези от тях, които искат да посетят и дискотеката,

ще трябва да заплатят още 35 лева куверт

включващ вход и свободна консумация.

Въпреки примамливите предложения из цялата страна въпросът дали епидемичната обстановка в страната ще позволи да се проведат балове остава без отговор. Въпреки това в социалните мрежи се появяват публикации, които гласят: „Моля за сериозни предложения за ресторант за абитуриентски бал за 65 човека с добри отзиви”. Освен отзивчивите коментари с имена на заведения обаче се появяват и редица саркастични, осъждащи организацията на подобни групови събития в условия на пандемия – „Ресторант локдаун на улица Честита трета вълна”, предлага гневен потребител.

„Никой не иска да вземе капаро, което не е ясно дали няма да се наложи да върне.

Никой не желае и да заплати услуга, която може да не използва

На този етап може да се говори само за изяснителни срещи – да си изберат заведение и оферта. Плащане обаче няма да има”, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов. От Сдружението на заведенията в България (СЗБ) пък допълниха, че „обстановката е толкова несигурна, че

нито ресторантьорите знаят какво да правят, нито самите клиенти

Подобна е ситуацията и във Велико Търново, където до този момент нито едно от оборотните и предпочитани от абитуриентите заведения и ресторанти не са изнесли официална оферта за провеждане на тържествата през месец май. Някои от управителите на обектите уточняват, че ако мерките разрешават събирането на много хора на едно място, то те са готови да реагират веднага и да предложат промоционални оферти на младежите. Самите бъдещи абитуриенти също не знаят дали ще им бъде разрешено да празнуват заедно.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *