Cъс заря и възторжени викове „Нащо, гаро най-големо“, лумнаха кладите в Белица

Cъс заря и възторжени викове „Нащо, гаро най-големо“, лумнаха кладите в Белица

Придружени със заря и възторжени викове „Нащо, гаро най-големо“, лумнаха кладите построени с много труд и мерак от младите мъже на Белица ,разположени на най-високите хълмове на града.
С песни, танци и наздравици, събралите се беличани около „гаротата“, се поздравявиха с : „Прости“ ! , „,Простено да ти е“!
Може да бъде изображение с огън и на открито
Запалването на огъня в Белица е вековен обичай свързан с вярванията, колкото е по-голям огъня и колкото е по-светло озаряването му, толкова годината ще е здрава и защитена от градушки. С огъня се гони злото, а когато пламъците станат пи-малки, младите момци прескачат “ гарото“ за да са силни и здрави .
Може да бъде изображение с огън и на открито
И тази година община Белица осигури парични награди за най-голямо еко “ гаро“.И четирите клади бяха наградени с по 100.00 лв. , тъй като беше спазен регламента , за големина, за височина и за клади от природата(хвойна).
Кметът на Община Белица Радослав Ревански, поздравява всички християни и младите мъже на Белица за празника „Сирни Загоезни“ и за масовото им включване в построяването на
„гаротата“ и спазване на регламента за еко „гаро“.
“ И тъй, като, на този свят няма безгрешни хора, за това ако волно или неволно съм съгрешил , моля да ми бъде простено“ ! , сподели Радослав Ревански.
loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *