Cтартират проверки за изпълнението на проектите по европейската програма “Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19“

От този месец стартират проверки за изпълнението на проектите по европейската програма “Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19“. Управляващият орган  ще провери  условията, при които се подготвя храната в кухненските бази, както и дали изготвените менюта отговарят на изискванията за балансирано и качествено хранене.

Ще се осъществяват и срещи с потребители, за да се проучи мнението им за предоставяния топъл обяд. При постъпили жалби и сигнали ще се проверяват и фактите и обстоятелствата описани в тях, обясняват от социалното министерство. При необходимост от съдействие ще бъдат инициирани отново съвместни проверки с представители на Българската агенция по безопасност на храните.

Осигуряването на топъл обяд се утвърди като една от най-одобряваните мерки за подкрепа за нуждаещите се. Към момента по операцията се изпълняват 216 проекта за близо 60 000 души. Тук попадат хора без доходи или с доходи под линията на бедност, които са в невъзможност да осигурят основните си жизнени потребности и нямат близки с възможност да им окажат подкрепа. Топъл обяд получават и хора, за които рискът от заразяване с коронавирус или от неблагоприятно протичане на инфекцията е по-висок. Те получават всеки работен ден топъл обяд, който включва супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *