Cняг и студ от вторник

Cняг и студ от вторник

Типична зимна обстановка с много сняг ни очаква  според прогнозите на Синоптичната комисия за последните 12 часа.

GFS моделите на големите метеорологични станции предупреждават за обилни снеговалежи, които ще влошат пътната обстановка в страната.

Според информацията до момента средиземноморски циклон, който се образува в понеделник над Адриатическо море, до вечерта ще достигне Балканите и чувствително ще понижи температурите у нас.

Така ако за понеделник максималните температури варират от 6 до 15 градуса на места, във вторник се очаква те да са между 1 и 6 градуса, а в сряда – между -2 и 3 градуса, в южните райони – между 7 и минус 8 градуса. По-топло ще е в Източна България, където температурите ще са между 10 и 12 градуса.

Очаква се силен североизточен вятър снежни виелици, преспи и навявания в Северна България, по планинските проходи и в Добруджа. Вероятната снежна покривка ще е между 5 и 20 см, като в западните части на страната ще е по-малка.

Възможно е да има блокирани пътища и населени места в резултат на навявания и преспи. В някои райони е възможно и прекъсване на електрозахранването. Затруднено ще е движението през планинските и старопланинските проходи.

Според последните обновления по черноморското крайбрежие се очакват обилни дъждове , а във вътрешността на Добруджа дъждът постепенно ще премине в сняг с понижението на температурите. В югозападните райони обилните валежи от дъжд може да увеличат речния отток.

Във вторник срещу сряда вечерта температурите ще падат под нулата, а в четвъртък вечерта и петък сутринта ще е най-студено. В събота и неделя вятърът ще отслабне и ще се ориентира от югозапад, а температурите ще започнат да се повишават.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *