9-годишно дете е с коронавирус

Дете на 9 г. – чужд гражданин, е дало положителна проба за коронавирус в България. Чичото на детето – английски гражданин, е бил контактен със сестра си, която е била болна от коронавирус. Мъжът е пътувал на почивка в България, съобщи на редовния сутрешен брифинг във ВМА началникът ѝ ген. Венцислав Мутафчийски.

По този начин случаите на заразени с COVID-19  нарастват до 52, два от които смъртни.

„В стремежа си да запазят бизнеса си, туристическите обекти се опитват да си запазят бизнеса, като приемат всякакви гости, което е крайно безотговорно“, отбеляза началникът на ВМА. Той призова туристическите агенции да наложат по-строг контрол.

Мутафчийски също отбеляза, че по обща картина в цялата страна се върви към спазването на препоръките на Щаба. Той благодари на българите, които се съобразяват с това. „Това ще даде възможност и ние да не бъдем толкова твърди в изискванията“, отбеляза още той. Той изрази благодарността си и към тези, които подкрепиха българските медици, ръкопляскайки от балконите си в неделя вечерта.

„В „Пирогов“ следим 80-годишната пациентка, която е с инсулт. Тя е в стабилно състояние, не е интубирана. Там е приета и тази нощ, диагностицирана преди това. Според директора на болница не е ясно защо е приета, изпаднала е в паника. Няма никакви основания да бъде приета. Тя е гражданка на Северна Македония“, уточни Мутафчийски.

Пътуващи по рискови дестинации, контактували със заразени, се подлагат на домашна карантина. Следващата категория граждани са установени с коронавирусна инфекция, с леки симптоми, които са в домашна изолация и домашно лечение. Те са много е интересни, защото при тях ситуацията с 14-дневна карантина не е актуална. Средният период за изчистване от вируса е 20 дни, като има и случай, в който на 37-мия ден има изчистени, съобщи още председателят на Националния оперативен щаб.

Третата категория са хората със средно тежка клинична картина до тежка. В света такава е практиката – да се лекуват най-тежките случаи, допълни той.

От брифинга стана още ясно, че има две средно тежки и един тежък случай. „Ски дестинациите са интересна дестинация за разпространение на коронавирус. Охлаждането на носоглътката прави вируса много по-лесен за заразяване“, заяви още Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски заяви, че МВР и Регионалните здравни инспекции са напълно мобилизирани, а България отговоря изключително адекватно на нещата, които се случват по света. „В британската преса ни дават като пример за адекватност на мерките“, каза още той.

„В Гърция има регистрирани още 103 случая, вече са 331. Там се обмисля забрана за излизане от вкъщи. В Босна и Херцеговина още 3 случая. В Румъния още 8. В Северна Македония – 19. В Словения случаите вече са 219. В Италия пък има 3 590 случаи и вече регистрираните са 24 000, а починалите – 368“, обяви Мутафчийски.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *