7% от изследваните в Банско били заразени с Covid-19, но не разбрали

7% от изследваните в Банско били заразени с Covid-19, но не разбрали

Близо 7% от изследваните досега жители на Банско са били заразени с коронавирус, като болшинството дори не са знаели, че са го прекарали.

Това показват резултатите от първите два дни на масовото тестване, което трябва да даде яснота от кога и колко масово е било разпространението на вируса в курорта, съобщи БНР.

Вчера и днес с бързи тестове бяха изследвани предимно хората, които са работили и работят на първа линия – полицаи, лекари, социални работници, общинска администрация, хора от сферата на услугите. Общият брой вече надхвърля 330 души, пише dnes.dir.bg.

От общо 186 тествани имаме 0 теста с ранни антитела. Хора, които имат ранни и късни антитела, общо на брой са 4. Това са хора, които оздравяват. И тези, които са преболедували – 8 човека с късни антитела„, обясни д-р Татяна Джупанова от РЗИ.

Оказало се, че изследваните, които са показали среща с вируса, са били изненадани от факта, защото не са имали никаква симптоматика.

„Общо взето, по статистика 80% от заразените прекарват безсимптомна форма. Хората въобще не разбират, че нещо се случва с тях“, каза още лекарят.

Според д-р Джупанова, все още е рано да се говори за изграден колективен имунитет, ако изобщо може да се постигнат процентите за такъв.

„За да има колективен имунитет, трябва 70% от населението да има имунитет. Т.е. не 6-7%, които имаме в момента. Рано е да се говори за колективен имунитет“, подчерта тя.

Въпреки първоначалния скептицизъм сред жителите на Банско, които заявиха, че не искат да се изследват, за да не попречи това на работата им и да ги травмира психически, след обявените досега данни хората са по-склонни да участват в масовия скрийнинг. Това желание те могат да заявят на обявените телефонни линии от Общинския кризисен щаб.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *