7% от изследваните в Банско били заразени с Covid-19, но не разбрали

Близо 7% от изследваните досега жители на Банско са били заразени с коронавирус, като болшинството дори не са знаели, че са го прекарали.

Това показват резултатите от първите два дни на масовото тестване, което трябва да даде яснота от кога и колко масово е било разпространението на вируса в курорта, съобщи БНР.

Вчера и днес с бързи тестове бяха изследвани предимно хората, които са работили и работят на първа линия – полицаи, лекари, социални работници, общинска администрация, хора от сферата на услугите. Общият брой вече надхвърля 330 души, пише dnes.dir.bg.

От общо 186 тествани имаме 0 теста с ранни антитела. Хора, които имат ранни и късни антитела, общо на брой са 4. Това са хора, които оздравяват. И тези, които са преболедували – 8 човека с късни антитела„, обясни д-р Татяна Джупанова от РЗИ.

Оказало се, че изследваните, които са показали среща с вируса, са били изненадани от факта, защото не са имали никаква симптоматика.

„Общо взето, по статистика 80% от заразените прекарват безсимптомна форма. Хората въобще не разбират, че нещо се случва с тях“, каза още лекарят.

Според д-р Джупанова, все още е рано да се говори за изграден колективен имунитет, ако изобщо може да се постигнат процентите за такъв.

„За да има колективен имунитет, трябва 70% от населението да има имунитет. Т.е. не 6-7%, които имаме в момента. Рано е да се говори за колективен имунитет“, подчерта тя.

Въпреки първоначалния скептицизъм сред жителите на Банско, които заявиха, че не искат да се изследват, за да не попречи това на работата им и да ги травмира психически, след обявените досега данни хората са по-склонни да участват в масовия скрийнинг. Това желание те могат да заявят на обявените телефонни линии от Общинския кризисен щаб.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *