6976 от машините вече са у нас

6976 от машините за гласуване вече са у нас. Това стана ясно от думите на говорителите на ЦИК на редовната пресконференция на комисията. В близките дни ЦИК и доставчикът „Сиела Норма“ ще подпишат протокол, с който установят тази бройка. Пет от устройствата са предадени на трите институции, които трябва да извършат одита и сертифицирането на машините.

Иначе за вота на 4 април ще трябва да имаме общо 9600 машини, но такива ще бъдат поставени в около 9400 секции. Останалите са за обучения и за разяснителната кампания. Междувременно на свое заседание ЦИК реши да иска серийните номера на машините от „Сиела Норма“, а след това представители на комисията на място да констатира наличието на посочените бройки. Наред с това пратиха писмо до „Сиела Норма“ машините да се застраховат на пълната им стойност с ДДС.

Заявления от българи зад граница за вота пък са над 48 000. Само електронните такива подадени чрез сайта на ЦИК са 48 477. Най-много са от Турция – около 10 000, от Великобритания – 9 300, от Германия са 6800, 4400 са от Испания, а от САЩ – 3070. Тези подадени на хартия чрез посолства и консулства са едва 1,5 % – 727 броя. По думите на говорителят на ЦИК Димитър Димитров през 2017-та година на парламентарния вот заявленията от нашенци зад граница са било общо 45 000. Сега цифрите са повече, като изтъкна, че те може би ще се увеличат предвид, че крайният срок е 9 март.

Голяма част от членовете на РИК-те вече са ваксинирани, като в момента върви и ваксинация на бъдещите членове на СИК. Именно затова от ЦИК бяха изтеглили по-напред и крайният срок за назначаването на секциите – до 1 март. Получили уверение от МЗ, че всички, които вече са получили първа доза, им е осигурена втора и се съхранява.

По предварителни списъци броят на гласоподавателите у нас е 6 732 316.

Жребият за номерата на бюлетините, който трябва да се проведе на 2 март, ще се предава по БНТ 2. От ЦИК напомниха и за решението си за избирателите с изтекли лични документи. Така всеки с изтекли паспорти след 13 март, могат да пуснат бюлетина. Все още имат само решение за подвижните урни за хората с увреждания, а тепърва ще има за тези под карантина. Докладваха и броя на регистрираните формации – 23 партии и 8 коалиции. На 2 март изтича крайният срок за подаване на документи за регистрация на партийните листи.

Отказаха да коментират дали са нужни законови промени, за да падне ограничението от 35 секции в страните извън ЕС.

По-рано стана ясно, че две нови партии се присъединяват към коалицията между „Воля“ на Веселин Марешки и НФСБ на Валери Симеонов за предстоящия парламентарен вот на 4 април. Така към обединението се присъединяват „Радикалдемократическа партия в България“ както и Български демократичен съюз „Радикали“ (БДСР). Заявлението за промяна в състава на коалицията е постъпило в ЦИК на 24 февруари, като за целта от формациите са предоставили и допълнително споразумение към това за образуването на коалицията.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *