60 000 молби за ваксинация в Гърция

60 000 молби за ваксинация в Гърция

Рекордните 60 000 молби са подадени в понеделник следобед, когато стартира платформата за насрочване на срещи за ваксинация.

Общите ваксинации до момента са 56 232, което означава 0,54% от населението.

Според информация от Министерството на здравеопазването, от 20 януари се добавят и пускат в експлоатация първите 144 ваксинационни центъра в цялата страна. Този брой ще се увеличава постепенно, според програмата „Свобода“, но разбира се и въз основа на наличния брой ваксини.

Ваксинацията срещу смъртоносния вирус сред населението започва на 16 януари.

Припомняме, че гръцкия премиер Мицотакис предложи създаване на общоевропейски сертификат за ваксинираните срещу коронавируса, за да бъдат облекчени пътуванията в ЕС. Предложението е изпратено до председателя на Европейската комисия  Урсула фон дер Лайен.

Той е поискал ЕК да изработи образец на този сертификат с насоки какви данни да съдържа, за да може да бъде валиден във всички държави от общността. В своето писмо Мицотакис е посочил, че Гърция няма да направи задължително ваксинирането, нито ще ограничава влизането на неваксинирани в страната. Той обаче е категоричен, че получилите ваксина срещу коронавируса трябва да имат свободата да пътуват.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *