500 лева данък за кола втора ръка

500 лева данък за кола втора ръка

Властта заговори за 500 лева данък за внесен стар автомобил. Транспортния министър обяви идеята пред БНТ и обяви, че вече се обсъжда. По думите му над 350 000 автомобила са били внесени в страната за 2022 г. България е страната в Европа, която има най-голям внос на автомобили втора употреба.

„Ако обложим този внос на бройка автомобил да речем с минимум 500 лева, ето ти един инструмент, един фонд. Той може да бъде използван за дотиране, за подпомагане на обществото и на хората, които искат да си купят електрически автомобили“, смята той. Гвоздейков уточни, че е предложил идеята за облагането с поне 500 лв. на българските автомобилни асоциации.

Гвоздейков посочи, че таксата няма да се плаща от „бедния“, а от вносителите на втората ръка коли, а вече те как ще си калкулират цената на стоката, си е тяхна работа.

В отговор на въпрос дали автомобилният парк в България се електрифицира „ударно“, Гвоздейков коментира, че „ударно“ е силна дума. По думите му се осъществява съвсем нормален преход към новата еволюция в технологиите и в автомобилостроенето.

„Ние като общество трябва да осъзнаем, че другите държави напредват доста сериозно в този процес и ние трябва да полагаме максимално усилия да стимулираме обществото, за да облекчаваме условията България да преминава към екологичен автомобилен транспорт“, подчерта министърът на транспорта./Petel.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *