50 деца и служители , както и техни близки, са дали положителни проби за носителство на менингит

50 деца и служители от столичната 38-а детска градина „Вълшебство“, както и техни близки, са дали положителни проби за носителство на менингит. Общо 300 души бяха тествани след смъртта на 5-годишно дете, което е посещавало детската градина, съобщи bTV.

То вдига температура, докато е в групата си в ОДЗ „Вълшебство“. Учителките звънят на родителите, които търсят лекарска помощ в няколко болници. Състоянието на детето обаче рязко се влошава и въпреки действията на медиците в педиатрията, детето издъхва. Заради случая здравният министър разпореди проверка на всички лечебни заведения, в които 5-годишното дете е било водено от родителите.

Положителните проби не са на менингит, а за това, че тези деца и възрастни са носители на бактерията менингокок, уточни директорката на детската градина Гергана Петрова. „Няма огнище на менингит. След смъртта на дете от градината се започна разследване за откриване на някаква бактерия. Впоследствие се оказа, че това е менингокок“, каза тя и посочи, че няма данни за деца, които да не се чувстват добре.

Всички носители на бактерията са добре и не са опасни за околните, обясни тя. На детската градина е направена тройна дезинфекция и тя вече работи в нормален режим.

Майки на деца от детската градина призовават шефа на РЗИ да разясни, че децата им не са заразно опасни, защото усещат, че са третирани като такива.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *