47-то Народно събрание се събира на първо заседание утре, където депутатите ще положат клетва

47-то Народно събрание се събира на първо заседание утре, където депутатите ще положат клетва, напомнят от парламента на сайта на институцията. По традиция то ще започне в 9.00 часа и ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР.

Съгласно Конституцията първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-я парламент това е Силви Кирилов.

На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“

След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвени листове. В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

По протокол, ако държавният глава прецени, може да вземе думата и да произнесе слово пред депутатите. Радев направи това при свикването на НС през април, но не и през юли. Сега обаче от Дондуков 2 потвърдиха, че Радев и Йотова ще присъстват на заседанието и Радев ще има изказване пред народните представители, които два пъти преди това се провалиха в опита си да съставят кабинет. Радев винаги е твърдял, че на страната ни е нужен редовен кабинет и дори призова партиите да не правят грешки, защото това няма да им бъде простено от избирателите, които са искали промяна. В този дух най-вероятно ще е изказването му сега пред 47-я парламент.

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на НС. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите на парламента, ще бъдат оповестени и шефовете на парламентарните групи.

На първото заседание на 47-ото Народно събрание ще присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Стефан Янев и членовете на служебното правителство. Поканени са представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания. Към предишните президенти и председатели на Народното събрание също са отправени покани да бъдат гости на първото заседание.

Иначе пред сградата на НС трябва да е опънат червен килим, по който да минат както депутатите, така и официалните гости. Непосредствено след влизането си в депутатите ще получат папка, в която има Конституцията, правилник за дейността на НС, справочник, в който има информация за структурата на администрацията, телефоните на отделните звена, ръководство за пултовете за гласуване, както и самия клетвен лист, който след това трябва да подпишат.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *