47 ранени полицаи на протеста в Скопие

47 ранени полицаи на протеста в Скопие

47 са ранените полицаи на протеста срещу френското предложение в Скопие. 11 от тях са с по-сериозни наранявания, а двама с тежки наранявания. Гражданите изразиха своето недоволство пред сградата на парламента на Република Северна Македония тази вечер, съобщават от МВР. Протестът започна пред сградата на правителството на страната, продължи пред министерството на външните работи и завърши пред сградата на парламента около 23 ч. местно време, съобщава БТА.

Полицията е установила сериозни нарушения на обществения ред от страна на протестиращите – хвърляни са камъни, яйца, железни предмети, плочки, коктейли „Молотов“, пътни знаци, кофи за боклук и пиротехнически средства, както по сградите, така и по полицейски служители.

От МВР съобщават за нанесени щети по прозорци и фасади и в трите сгради – на правителството, министерството на външните работи и парламента на Република Северна Македония, счупени са 16 полицейски щита, няколко защитни полицейски шлема и апаратура за радиовръзка, пострадала е полицейска будка пред парламента и полицейска кола.

Задържани са 11 души, като от МВР уточняват, че по време на протестите полицията не е използвала нито пиротехника, нито химически средства за разпръскване на протестиращите.

„МВР предприема мерки за изясняване на случилото се и призовава организаторите на протестите и гражданите да проявят демократичен капацитет, протестите да бъдат мирни и демократични, да се запази редът, спокойствието и сигурността. Чрез насилие срещу онези, които пазят реда, спрямо македонската полиция и съоръженията на институциите, не се постига нищо. Диалогът трябва да се води в институциите“, пишат от МВР.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.