400 души са под карантина в Петричко, 68 са доброволците

400 души са под карантина в Петричко, 68 са доброволците

400 души в община Петрич са под карантина към днешна дата, а 10 проби за коронавирус са изпратени за изследване, като всички са с отрицателен резултат.

296 са имената, подадени от РЗИ – Благоевград, за лица, които трябва да са под карантина, останалите са по сигнали на граждани и кметове на села. „Връчили сме им протоколи за задължителната карантина, която трябва да спазват“, посочи кметът Димитър Бръчков и допълни, че опасни са тези, които не я спазват или не са подали коректна информация при прибирането си в България, съобщава кмета.бг

Той коментира и случая с пациент от санданското село Плоски, който е настанен в инфекциозно отделение на петричката болница, тъй като в Сандански няма такова отделение. „Нека бъдем хора и се замислим – как бихме реагирали, ако петричанин бъде изгонен от болница, в която се лекува, само защото не е от същия град. Говорим за човечност, морал и хуманност в тази криза, а някои имат различно от това поведение“, посочи кметът и допълни, че само преди седмица петричанин със симптоматика за коронавирус е бил в две отделения в Сандански – вътрешно и кардиологочино. Не е изгонен от никой“, допълни кметът и припомни заповедта на МЗ, че всеки съмнителен пациент, влизащ през ГКПП „Кулата“, се настанява в Петрич, където е най-близкото инфекциозно отделение.

Бръчков разкри, че се увеличават лъжливите обаждания на спешния телефон на Общинския кризисен щаб.

„Това се случва с цел провокация, което е лош сигнал от страна на някои граждани, а тонът беше зададен преднамерено. Ще си позволи ли някой да заиграва със спешния телефон 112 или националния за коронавирус? Това са телефони за сигнали, не за пиар“, подчерта кметът.

Кметът припомни предложените икономически и социални мерки от Общината. Сред тях са преизчисляването в посока намаляване на патентния данък, който заплащат 455 юридически субекти, отпадането на наемите за ползване на общински обекти в периода на кризата, които не работят и отлагане с три месеца на плащанията от работещите; отпадане на наемите за ползвателите на общински жилища за периода на кризата, ако наемателят е съкратен от работа. Другите стъпки са надграждане на Домашен социален патронаж с нови услуги; отменената синя зона с цел хората да могат да паркират в близост до институциите, където имат работа, вместо да се движат пеша; включените телефонни линии на психолози, за да се помогне за преодоляване на ситуацията; дезинфекцията на открити пространства; оставането на Общинския пазар в режим на работа, а не затварянето му, както беше в други общини. „Никога не е достатъчно каквото и да се направи по време на криза“, обобщи Димитър Бръчков.

Остават патрулите на общинската охрана в ромските квартали на града. 68 са доброволците от община Петрич, които са заявили готовност да се включат при необходимост. Бръчков благодари и на фирмите, които са направили дарение на над 5000 предпазни маски, както и на Ротари клуб за съвместната инициатива за закупуването на респиратор и апаратура за анастезиология в Петрич.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *