4 поколения майсторки на плетива участваха в първия Национален конкурс за плетени бебешки и детски чорапи

4 поколения майсторки на плетива участваха в първия Национален конкурс за плетени бебешки и детски чорапи

„Дарът на чорапи от бабата за новороденото е съпътствано със скрита сакралност, за която са имали познания предците ни. Да дариш чорапи е не само изкуство, мисъл и труд – то е душа, покрита със загадъчния воал на вярата и символиката, зараждащи преклонение към надеждата, добротата и любовта!“ – така обяснява идеята за поредната нестандартна инициатива Румяна Джибова, секретар на Читалище „Изгрев 1930“ в село Баничан. Читалището организира не за първи път интересни събития, свързани с фолклорни или празнични традиции.

Първият национален конкурс Национален конкурс за плетени бебешки и детски чорапи: „Изплети ми топлина, дари ме с благослов!“, е организиран по повод 21 януари, Бабинден, но има много по-дълбок смисъл – категорична е Румяна Джибова:

„Човек, винаги намира начин и решение, когато иска, а когато не иска, намира оправдание.  И при нас се случи така. Ние възстановихме един стародавен обичай – Бабинден на 21 януари, когато народът ни почита тази жена, която е помагала да се роди новият живот на белия свят – бабата, а днес, това са хората в бели престилки, нашите акушери, гинеколози и лекари, които се грижат за родилката. И в трудни моменти, когато жената има най-голяма нужда, когато жената, родилката се намира между двата свята, когато тя дава живота, тези баби, тези акушери й помагат. И тъй като, времето е такова, че целият свят попаднахме в тази пандемия, ние решихме да отбележим празника по този начин“ – обясни Румяна Джибова.

Майсторки на плетивото от 4 поколения, от различни краища са страната, са изпратили над 50, изплетени с „топлина и благослов“, красиви бебешки и детски чорапки. Всички те са вложили не само майсторлък, но и частица от своята душа.

„Защото, наистина бабата е била длъжна да дари новороденото с терлички. Това е точно тази магия, тази молитва, този благослов, детето да е здраво през целия си живот, да има благоденствие, да има благополучие. Ние видяхме една пъстра палитра от цветове и шарки на изделия, изработени от 4 поколения – баби, майки, внучета и правнучета. Най-възрастната ни прабаба е от Варна, 86 – годишна жена, а най-малкият участник в конкурса, е едно момиченце Кристиянка, от втори „Б“ клас, също от Варна, която собственоръчно към чорапките е нарисувала една пъстра пролетна картинка с цветчета“ – допълни Румяна Джибова.

И като всеки конкурс и този си има совите победители, те са разпределени в три категории, тъй като има участници от училища, детски градини и читалища.

 

bnr.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *