Европейската агенция по лекарствата започва оценка на руската ваксина „Спутник V“

Европейската агенция по лекарствата започва оценка на руската ваксина „Спутник V“

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че започва оценка на руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“, свързана с осигуряване на достъп до пазара на ЕС.

Агенцията отбелязва, че вече е установено действието на препарата за изграждане на защита срещу новата болест. Допълва се, че руската ваксина ще премине оценка по показателите, приложени и за останалите подобни препарати, и свързани с безопасността и качеството.

Според съобщението новата оценка е пряко свързана с осигуряване на последващ достъп до пазара на ЕС. Уточнява се, че засега официално искане за пазарен достъп на руската ваксина не е внесено.

Европейската комисия, която има последната дума по предоставянето на достъп до пазара, бе уточнила, че ще одобрява само ваксини, произвеждани в ЕС. Според агенцията засега не може да се посочи колко време ще бъде необходимо за проверката на руската ваксина. Изразява се очакване сроковете да бъдат съкратени заради установените вече качества на руския препарат.

Русия очаква няколко страни от ЕС да одобрят използването на ваксината Спутник V и Москва може да осигури ваксини за 50 милиона европейци от юни, ако нейната ваксина получи одобрение в Европейския съюз, заяви днес генералният директор на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев, цитиран от Ройтерс.

Фондът се занимава с популяризирането на руската ваксина Спутник V в чужбина. Дмитриев направи това изявление, след като Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е започнала оценка на Спутник V, свързана с осигуряване на достъп до пазара на ЕС.

Ваксината може да послужи за мост между Русия и Европа и потенциалното й навлизане в употреба не трябва да бъде възпирано от политически съображения, подчерта Дмитриев.

 

Vesti.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *