30 процента поевтиняване на газа е предложено от българския газов доставчик „Булгаргаз“

30 процента поевтиняване на газа е предложено от българския газов доставчик „Булгаргаз“

30 процента поевтиняване на газа е предложено от българския газов доставчик „Булгаргаз“, но ръководството на компанията отбеляза, че от вчера се наблюдава повишение на борсовите индекси на нидерландската борса ТТF.

„Повишението на борсовия индекс само за вчера е 19%. Очакванията са, че индексите ще се повишават за месец напред, които до този момент са стабилни“, посочи изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева, предаде bgonair.bg.

Обсъжданата цена от 240 лв. на мегаватчас се дължи на азерските количества, които от 1 октомври ще бъдат доставени на входна точка при Комотини.

„Това трябва да е една много добра новина за всички потребители и крайните снабдители“, каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

„Ако доставяхме на временната точка за доставка при двете ценови равнища, цената щеше да е 305,98 лв. Виждате каква голяма разлика се получава“, посочи Златева.

Днес започва работа Комисията за оценка на намеренията на компаниите по търга за доставки на втечнен природен газ за ноември. Тези фирми, които отговарят на изискванията, ще бъдат информирани за това днес, а интересът за четирите търга – краткосрочните за ноември и за декември, за средносрочния – за 2023 г., както и за 10-годишния, е голям.

„Надяваме се, че ще постигнем и една добра цена за месец ноември. Нямаме притеснения, че няма да осигурим необходимото количество природен газ“, каза Златева.

„Булгаргаз“ ще работи и за закупуването на слотове за регазификация в Ревитуса – Гърция за период от една година. Водят се разговори за предоставяне на капацитет и от Турция.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.