3 г. условно за В. Бориков-Малкия Фараон от Сандански за опит да убие Д. Саботанов-Саботана

3 г. условно за В. Бориков-Малкия Фараон от Сандански за опит да убие Д. Саботанов-Саботана

31-годишният санданчанин Веселин Бориков, по прякор Малкия Фараон, бе осъден на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок за опит за убийство на съгражданина си Димитър Саботанов-Саботана.

3 г. условно за В. Бориков-Малкия Фараон от Сандански за опит да убие Д. Саботанов-Саботана

Присъдата постанови вчера състав на Окръжен съд – Благоевград, председателстван от Красимир Аршинков. Той бе признат за виновен за екшъна в дискотеката на с. Поленица през лятото на 2017 г., при който при конфликт със Саботанов го намушка с нож. Съдът счете, че деянието е извършено чрез нанасяне на пет удара с нож в областта на двете половини на гръдния кош и корема, като е останало недовършено поради независещи от дееца причини и е осъществено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, като го оправда  по първоначалната квалификация на повдигнатото му обвинение. Бориков бе осъден да изплати 7000 лв. обезщетение на пострадалия за претърпените неимуществени вреди. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.

Припомняме, че до кървавия инцидент се стигнало след спречкване в дискотека „Масса клуб” в село Поленица на 27 август 2017 г. Около 02:25 ч., докато седял на бара, до Веселин Бориков приближил Димитър Саботанов, който го ударил по главата и го напсувал. Двамата се сдърпали, но били разтървани от техни приятели. Бориков излязъл от входната врата на заведението и се насочил към изхода, като в дясната си ръка държал сгъваем нож. След него си тръгнал Саботанов, който го блъснал, при което Бориков се обърнал и замахнал с ръка, но провокаторът успял да предотврати удара и се отдалечил. Силно афектиран, Малкия Фараон тръгнал след него към тоалетните и го нападнал с ножа. Нанесъл му пет удара, с които причинил на пострадалия прободно-порезни рани в гръдната и коремна област. Двамата се сборичкали и счупили стъкло, след което били разтървани от портиера на заведението.
Д. Саботанов бил откаран в болницата в Сандански, където му била извършена спешна животоспасяваща операция. Заради разправията със Саботанов, на 11 април 2018 г. в ареста попаднаха и двамата братя Илко и Веселин Борикови. По-големият брат Илко откри стрелба по джипа на Саботана, след като научил, че Веселин е задържан заради екшъна от 2017 г. Куршумът се заби в задното стъкло на джипа на 38-г. Димитър Саботанов, като след стрелбата Илко Фараона избяга от местопрестъплението на бул. „Свобода”, но няколко часа по-късно се предаде в полицията. Той бе обвинен за закана за убийство и незаконно оръжие. Заради разгорялата се улична вендета и двамата братя бяха оставени зад решетките, впоследствие мерките им бяха променени в парични гаранции.

Обвинителният акт за опит за убийство срещу Веселин Бориков бе внесен за разглеждане преди 2 години в Окръжен съд. В хода на делото бяха разпитани свидетели и вещи лица, извършен беше и преглед на записите на охранителните камери в дискотеката в санданското село Поленица. Гледането на файловете стана в присъствието и на Димитър Саботанов, който бе конвоиран  от Централния софийски затвор, където изтърпява 11-годишна присъда за причиняване на тежка телесна повреда на свой съгражданин. Димитър Саботанов е конституиран като частен обвинител по делото, засега не е ясно дали той ще обжалва днешната присъда на Окръжен съд – Благоевград.

 

Struma.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *