290 млн. лева за фирми и работници заради COVID-19

Над 290 млн. лв. са изплатени на работодателите за запазване на заетостта в условията на пандемия от началото на 2021 г. Това показват данните на Националния осигурителен институт (НОИ) за преведените средства по станалата популярна като „60/40“ мярка.

Ако в края на 2020 г. общата сума на компенсациите за бизнеса и работниците е била около 649 млн. лв., към 16 март тя е близо 939 млн. лв. Само за първата половина на март 2021 г. са изплатени над 68 млн. лв.

От началото на действие на мярката, броят на подкрепените работодатели е близо 12 400, а броят на работниците  и служителите – близо 278 500.

За целия период на мярката най-голяма сума е изплатена за работещите в предприятията от преработващата промишленост – над 397,8 млн. лв., за запазване на около 117,1 хиляди работни места.

Сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ е подпомогнат с около 126,4 млн. лв. за 54 хиляди работни места. Към работодателите от търговията са насочени 107 млн. лв. за над 33,9 хиляди работници и служители, предприятията от добивната промишленост са получили 75 млн. лв. за 9 хиляди запазени работни места, а сектор „Транспорт, складиране и пощи“ – 82 млн. лв. за близо 26,8 хиляди работници и служители.

Над 46% от работодателите към този момент са получили средства по мярката за между 5 месеца и една година. На 16% от осигурителите са изплатени компенсации за 4 месеца, а една пета засега са компенсирани за едно тримесечие.

 

istock
istock

 

От работодателите, получили подкрепа, най-много са тези, регистрирани в областите София-град (4 088), Пловдив (1 046), Варна (897) и Бургас (840). За всички плащания информацията е публична и достъпна на интернет страницата на НОИ.

Институтът е осигурил и електронна услуга, чрез която се предоставя информация за изплатените им компенсации, достъпна отново чрез интернет страницата на НОИ (www.nssi.bg), рубрика „Е-услуги“, „Справки“, съответно в раздели: „по Булстат и ИКО на НОИ“ след въвеждане на ЕИК на осигурителя и Идентификационен код на осигурителя (ИКО), издаден от НОИ или „със сертификат“ – за регистрирани потребители с Квалифициран електронен подпис (КЕП), съдържащ ЕИК на осигурителя.

 

 

 

pariteni.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *