Нахлува циклона „Медея“, сняг и полярни температури в Гърция

Нахлува циклона „Медея“, сняг и полярни температури в Гърция

Сериозно влошаване на времето в Гърция от събота ще причини циклона „Медея“, съобщиха от Националната обсерватория в Атина.

Започва от четвъртък с дъждове и гръмотевични бури, главно на запад, север и островите на Източното Егейско море и с бурни ветрове.

По-конкретно, според наличните прогнозни данни на Националната обсерватория в Атина, студените въздушни маси, разположени днес в Централна и Северна Европа, постепенно ще се придвижат на юг и ще засегнат Гърция, главно от събота 13/2, с много ниски температури и снеговалежи на ниска надморска височина.

Преди нахлуването на циклона „Медея“се очакват дъждове и местни бури на запад, които постепенно ще се разширят на изток и ще засегнат предимно север и островите на Източно Егейско море.

В останалата част на страната се очаква облачно небе, в централната част – валежи. Вятърът ще духа в Йонийско море от запад със сила 6-7 бофорт, докато в Егейско море от юг с 7-8 бофорт, които постепенно ще се обърнат на запад и ще отслабнат.

Meteo.gr придружава прогнозата си с … „биографията“ на Медея.

Дъщеря на океанидата Идия и Еет, царя на Колхида, а според друга версия – на богинята Хеката и Еет (Ает). Внучка е на Хелиос и е в близки роднински отношения с Кирка (Цирцея), според една от легендите е нейна сестра, а според други племенница. Влюбва се в Язон (при идването му в Колхида) и му помага да завладее златното руно, след което напуска Колхида с него. По-късно заради изневярата на Язон с Главка погубва двете си деца (Мермер и Фер) и съперницата си. Тези събития са описани в трагедията на Еврипид „Медея“.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *