276 пункта за ваксинирането срещу COVID-19 са създадени към момента в страната

276 пункта за ваксинирането срещу COVID-19 са създадени към момента в страната

Всички те ще бъдат отбелязани на интерактивна карта в Google. По нея се работи в момента и предстои пускането й.

Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол в петък и обясни каква разяснителна кампания има за ваксинирането срещу COVID-19.

Пред депутатите проф. Ангелов обясни, че в Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 е разписано провеждането на целенасочена комуникационна кампания. Здравният министър посочи още, че в единния

информационен портал Coronavirus.bg

е разработен модул. В него е поместена цялата информация от света за ваксините срещу COVID-19, които са разрешени за употреба в рамките на ЕС. Освен това в модула са поместени най-често задаваните от пациенти и лекари въпроси, актуална статистика, видеоматериали и полезни връзки, както и официална информация от СЗО и Европейския център за контрол и превенция на заболяванията. „Много скоро този модул ще се превърне в мобилно приложение, то ще бъде съвместимо с двете информационни системи – андроид и ios, и всеки ще може да го инсталира на телефона си“, каза Ангелов.

„Продължаваме по пътя и вярваме, че българските граждани ще бъдат най-информираните в ЕС“, изрази увереност здравният министър. Той посочи представителството на ЕК в България като друг ключов партньор в

разяснителната кампания

за ваксинирането. С наше съдействие се разработва специална информационна кампания за Фейсбук под формата на видео. В него вече ваксинирани лекари и медицински сестри обясняват ползите от ваксинирането срещу COVID-19.

Народният представител от БСП Георги Михайлов критикува министъра, че няма достатъчно информация за ефекта на ваксините върху определени групи като онкоболните и други. На свой ред здравният министър отговори, че няма как да си измисля отговори: „Не очаквайте МЗ да измисля отговори, това е непрофесионално, а аз не съм свикнал да действам непрофесионално“, каза проф. Ангелов.

Здравният министър допълни и че проф. Тодор Кантарджиев е изнесъл лекция на достъпен и разбираем език за видовете ваксини и ползите от тях, която е качена в портала. „В лицето на медиите срещаме доверен партньор. Благодарение на тях адекватната информация за ваксините достига до много хора“, каза още проф. Ангелов.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *