24 май – Ден на „славянската“ или на „българската“ писменост?

24 май – Ден на „славянската“ или на „българската“ писменост?

Оказва се, че още една тема е на път да раздвои българското общество на „за“ и “против“ – дали от наименованието на празника 24 май, да отпадне съчетанието „славянска писменост“. Тоест, от „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“, празникът да се нарича „Ден на българската писменост, просвета и култура“. Предложението е на народните представители от ВМРО и вече бе гласувано на първо четене в Парламента.

В публичното пространство се чуха различни мнения на експерти, подкрепящи или отхвърлящи това предложение, потърсихме мнението и на жители на Благоевград.

Защо наименованието трябва да остане?

„Това е политическо предложение, в политиката винаги има интереси, но в историята винаги има факти, а фактите говорят, че писмеността, която са създали братята Кирил и Методий, е намерила почва първо на наша територия още през Средновековието, чрез нас тази писменост е спасена и е пренесена сред другите славянски народи. Така че, те също имат право да отбелязват този празник, което и го правят“ – коментира жителка на Благоевград.

„Не е честно да откраднем празника на другите славянски народи, така помним празника от нашето детство и така трябва да остане“ – споделиха още жители на Благоевград, които също не подкрепят преименуването на празника 24 май.

Защо е необходима промяната?

„Съгласна съм празникът 24 май да се нарича „Ден на Българската писменост, просвета и култура“, защото братята Кирил и Методий са българи. Трябва да има промяна във всичко“ – коментираха други жители на областния център.

Хората, с които разговаряхме поставиха и други важни въпроси, свързани с премахването от учебното съдържание на емблематични автори и произведения, които учениците вече не изучават, което според тях не е правилно.

24 май трябва да е национален празник

Всички анкетирани бяха единодушни, че е добре празникът 24 май да се отбелязва не само като официален, а като национален, каквото предложение вече има в публичното пространство.

 

bnr.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *