21 март – Международния ден на горите

21 март – Международния ден на горите

Въпреки че България е сравнително малка по площ, биологичното й разнообразие е изключително богато. Съществуването на 3 750 вида висши растения и повече от 500 низши растения и гъби ни поставя сред страните с най-голямо биологично разнообразие в Европа.

Днес отбелязваме Международния ден на горите. Целта е да се повиши информираността на обществото за значението им, тяхното опазване и устойчивото им развитие.

Тази година темата е „Възстановяване на горите: път към изход от кризата и благополучие“, предава БНР.

Горите са най големите складове на въглероден диоксид след океаните и играят ключова роля за климата на планетата, казва Костадин Вълчев от WWF. Безразборното им изсичане води до изпускане на огромно количество въглероден диоксид в атмосферата, което допринася за климатичните промени.

Освен, че не осигуряват ресурсите, необходими за нашето оцеляване горите имат и важно стопанско значение.

За да бъде насочено вниманието към проблема изпълнителната агенция по горите стартира кампанията „Бъди посланик на гората“. Тя е насочена предимно към децата, които са участвали в миналогодишни инициативи, които вече са посланици на гората.

Тазгодишното издание на „Часът  на Земята също обръща внимание на разрастващия се проблем. Каузите за опазването на дивата природа привлече към редиците на природозащитниците много известни имена като Здрава Каменова, Ники Станоев и  Диляна Попова, които ще се включат в кампанията на „Часът на земята“ и ще дадат изкуството си в полза на околната среда.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *