2000-годишна мумия с липсваща глава разкри своята шокираща тайна

2000-годишна мумия с липсваща глава разкри своята шокираща тайна

Н амирането на ембрион в мумифицирани останки е нещо почти нечувано. Сега учените твърдят, че имат доказателства за мумифицирано момиче в тийнейджърска възраст, което е починало, докато раждало близнаци.

Това е първата открита мумия от този вид“, каза пред LiveScience Франсин Марголис, която ръководи изследването на мумифицираните останки.

На възраст между 14 и 17 години, момичето вероятно е починало при раждане преди повече от 2000 години. Балсаматорите поставили ембриона увит между краката й. Изглежда обаче никой не знаел, че е била бременна с близнаци.

Повече от 100 години останките са се намирали в колекцията на музея Смитсониън, докато Марголис не решила да ги разгледа по-отблизо.

Тя направила компютърна томография на останките на мумифицираното момиче, за да получи размерите на таза и да потвърди причината за смъртта.

Но вместо това тя открила нещо изненадващо

Изглеждало така, сякаш в гръдната кухина имало предмети.

След това Марголис и антропологът Дейвид Хънт от университета „Джордж Вашингтон“ изследвали рентгенови снимки на останките и били много изненадани да видят втори плод.

И двамата се взирахме в екрана на компютъра, после един в друг и отново в екрана“, каза тя пред Business Insider в имейл. Тя и Хънт публикували находката в рецензирания международен журнал за остеоархеология в края на миналата година.

Неоткритият близнак
Останките на мумията са открити през 1908 г. „Невъзможно е, разбира се, да се знае дали майката или някой друг е знаел за втория близнак“, каза Марголис.

Позицията на втория плод в гръдната кухина на жената също е загадка.

Но изследователите смятат, че тялото му се е преместило в гръдната кухина, когато момичето е било балсамирано. Процесът кара диафрагмата да се разтваря, позволявайки на плода да мигрира, пишат те в статията.

Остават още неразгадани мистерии
Музейните колекции с човешки останки са спорни и от Смитсониън вече не позволяват да се извършват разрушителни тестове с взимане на проби от тъкани, кости, зъби или нокти. Следователно е трудно да се научи повече от това, което CT и рентгеновите лъчи могат да разкрият.

Освен това главата на майката липсва, което ни затруднява да научим повече за цялостното й здраве“, сподели Марголис.

Съществува една снимка на главата на мумифицираното момиче, но след като е била фотографирана, вероятно е била повторно погребана, преместена е в местен музей или открадната“, каза Марголис.

CT сканирането е по-малко инвазивно от други тестове и ако се направи отново, резултатите може да предложат повече информация за майката и близнаците“, каза още Марголис.

Например главата на първия плод е била в родилния канал на момичето. Докато Марголис и Хънт са сигурни, че именно това е довело до смъртта на майката, трудно е да се определи дали тялото на плода е било отделено по време на балсамирането или в резултат на травматично обезглавяване на плода, когато главата на бебето е била отделена по време на раждането.

CT сканирането, фокусирано върху черепа на плода, може да предостави нова информация по този въпрос“, каза Марголис.

През 2022 г. изследователите поставиха под съмнение единствената друга известна мумия на бременна жена. Учените теоретизират, че процесът на балсамиране не е успял да запази доказателства за бременност, което прави това ново откритие много рядко./Vesti.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *