20 градуса амплитуда в температурите ни очаква през тази седмица, сочи прогнозата за времето на „Нова телевизия“

20 градуса амплитуда в температурите ни очаква през тази седмица, сочи прогнозата за времето на „Нова телевизия“

До края на януари времето ще е с близки до обичайните зимни параметри. Въпреки някои резки аномалии към по-топло, температурите и периодичните снеговалежи ще поддържат усещането за зима.

В понеделник призори ще има условия за понижена видимост в някои ниски югоизточни райони. Дневните температури ще са между 5 и 10 градуса. През деня облачността ще се увеличава и в часовете привечер, през нощта и във вторник до обяд в западната половина на страната ще паднат незначителни валежи от дъжд и мокър сняг. Във вторник ще усетим ветровата вълна на студен атмосферен фронт – силни студени северозападни пориви в Дунавската равнина и по южните склонове на Стара планина.

От сряда до петък страната ни ще е подвластна на топъл средиземноморски въздух, който, макар и за кратко, значително ще повиши дневните температури. Облачността ще е динамична, често значителна. Вятърът – южен, осезаемо силен в четвъртък. В четвъртък и петък ще е кулминацията на затоплянето със следобедни температури около и малко над 15 градуса в Предбалкана, по Черноморието, в Югоизтока и по долината на река Струма.

В петък около обяд ще е в ход поредно януарско застудяване. Ще се усили студеният вятър от северозапад. Над страната от запад на изток ще превали, в по-значителни количества в Източна България, като в Югоизтока ще има и гръмотевична активност.

Почивните дни ще са студени и ветровити. Призори термометрите ще падат до минус 7 – минус 8 градуса, денем – около и под нулата. Метеорологичните модели допускат оформянето на циклон в Средиземноморието. Ако се запази неговата сила и посока, в събота ще има валежи от сняг на много места у нас. А в неделя и понеделник (21-22 януари) могат да се очакват интензивни снеговалежи в районите по Черноморието. В същия период вятърът ще е мощен от север с почти ураганни параметри по крайбрежието. По откритите брегове вълните ще са над 5-6 метра.

След това, почти до края на последната януарска седмица, валежи са малко вероятни. Около 25-26 януари предстои затопляне до дневни температури в интервала 5-10 градуса. С леки колебания в низходяща посока тези температури ще се запазят до края на месеца. Възможен снеговалеж в незначителни количества – около 27 януари.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *