2/3 от хотелиерите няма да се справят с разходите през декември

През октомври 52.8% от местата за настаняване у нас са предложили на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, показват данните на Националния статистически институт. 57.8% пък са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а 37.7% – на нощувката.

По отношение на наетия персонал 24.6% от ръководителите са предприели като мярка „платен отпуск“, 14.8% – „неплатен отпуск“, а 13.1% – „освобождаване/съкращаване“.

От „преминаване на непълно работно време“ са се възползвали 7.6% от мениджърите, 3.5% са предприели мярката „дистанционна форма на работа“, а 2.7% – „намаляване на възнагражденията на персонала“. Същевременно 11.7% от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите.

Намаление в приходите от дейността си през октомври спрямо предходния месец са отчели 58.7% от анкетираните управители, докато при 37% няма промяна.

През следващия един месец 44.3% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „До 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 33.7% – че ще успеят „До 100%“, а 21.6% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

Относно бъдещата си активност в краткосрочен план 41.1% от ръководителите смятат да продължат да работят, 39.6% – да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем, 17.3% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 1% прогнозират да я прекратят.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *