19 нови случая на COVID-19 и четирима починали за денонощие

19 нови случая на заразени с коронавирус за последното денонощие от направени 886 проби, съобщи тази сутрин проф. Тодор Кантарджиев. Общо случаите за страната с последните установени стават 2427, при 0.8% нарастване за деня.

Новите случаи са от 6 активни области – най-много 5 са положителните проби в Пазарджик, заради клъстера открит в завода миналата седмица. В София и Ямбол по 4Благоевград – 3, Сливен – двама и Велико Търново – един. Тодор Кантарджиев каза със задоволство, че в област Видин няма открити нови случаи.

За радост няма и нови случаи на медицински персонал.

Нови 32 пациенти са излекувани.

За последното денонощие са починали четирима души: мъж на 76 години в „Пирогов“, 73-годишен мъж във ВМА, жена на 67 години в Ямбол, която е била със сърдечна недостатъчност. Починал е и 31-годишен мъж в Ямбол, който е бил със затлъстяване.

Тодор Кантарджиев даде е обобщените данни:

Ефективно репродуктивно чисто за последната седмица остава около 1, а времето за удвояване на случаите е 35 дни и расте, което показва, че успяваме да забавим епидемията.

14-дневна комулативна заболяемост на 100 000 население, ако за април числото е 6, миналата седмица – 7.8, сега е 7.1, което е спад с 0.7 – това е слаба тенденция за намаляване на новите случаи, затова и трябва да продължим с мерките: събирането на едно място на много хора, носенето на маска на закрито и дезинфекция на помещенията.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *