18-годишен от Сандански спечели 80-ия маратон „Галата-Варна“

18-годишният Йордан Янчев от Сандански спечели юбилейното 80-о издание на плувния маратон „Галата-Варна“. Той измина 4-километровата дистанция за 53,37 мин. След него финишира съотборникът му Радостин Кръстев, а трети е Георги Колев.

Янчев разкри, че участва за втори път в надпреварата, но предният път не го е спечелил.

При жените №1 е състезателката на варненския клуб Астери Василики Кадоглу. 17-годишната талантлива плувкиня участва за четвърти път, като за трети път печели при дамите.

Тя се справи с дистанцията за 61,13 мин. Зад нея финишираха Ева Христова и Петя Бонева от същия клуб. Любопитното е, че пет от първите шест в подрежданите при жените са от Астери.

Двамата победители признаха, че тази година условията са били по-трудни заради вълните. За първи път плувците финишираха на брега, а не на самата Втора буна.

Общо в „Галата-Варна“ се включиха 221 участници.

Сред официалните гости бяха министърът на спорта Красен Кралев и големият шампион в плувните маратони Петър Стойчев.

По предложение на главния съдия на маратона Вили Цеков във връзка с юбилейното издание на форума контролното време за финиширане на плувците бе увеличено от 90 на 100 минути след финала на победителя. „Идеята е във връзка с празника повече хора да завършат успешно плуването“, мотивира се Цеков.

По-висок награден фонд си разпределят призьорите в най-старото плувно състезание в България. Наградният фонд е на обща стойност 12 000 лв., като от тях паричните премии са 9000 лв.

Победителите – мъж и жена получават парични награди от по: I място – 1200 лв.; ІІ място – 800 лв.; ІІІ място – 600 лв.; ІV място – 500 лв.; V място – 400 лв.; VІ място – 300 лв.

С парични награди се отличават и най-добре представили се: варненец, мъж и жена – по 150 лв. 200 лв. е бонусът за трима плувци с увреждания. 300 лв. получава и плувецът, регистрирал най-много участия в маратона. Областният съвет на БЧК ще награди момичето и момчето до 18 г. от Варна, финиширали с най-добро време, с включване в безплатен курс по водно спасяване.

Тази година „Галата – Варна“ бе съобразен изцяло с изискванията, наложени от епидемичната обстановка в страната.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *