170 000 ученици и 30 000 учители се връщат от четвъртък присъствено в училище

170 000 ученици и 30 000 учители се връщат от четвъртък присъствено в училище

Близо 170 000 ученици и 30 000 учители, които се връщат от четвъртък присъствено в училище, ще носят маски през цялото време. Няма да се прави изключение за преподавателите, които са с поставена ваксина, а децата ще имат възможност да свалят предпазните средства само за няколко минути в средата на часовете, съобщава Труд.

Заповедта на министъра на здравеопазването за носенето на маски на закрито не предвижда изключение за имунизирани лица, обясняват от здравното министерство пред изданието по повод началото на втория учебен срок. До момента са ваксинирани 1 376 преподаватели, допълват от Министерството на образованието и науката. Общо 24% са желаещите имунизация от системата, като от просветното ведомство се надяват този процент плавно да расте. Най-много са те в област Кюстендил, а най-малко – в Монтана.

Освен малките ученици, на ротационен принцип присъствено се връщат и големите от 5-и до 12-и клас. Първите за две седмици на училище ще са 7-и, 8-и и 12-и, а останалите випуски ще бъдат на обучение от разстояние. От 18 февруари до 2 март присъствено ще са 5., 10. и 11. клас, а от 4 март до 17 март – 6., 9. и 12. клас. Всяко междучасие ще се отварят прозорците за проветряване, както и за кратък момент по време на час, когато децата ще могат да махат предпазните средства. Това е препоръка на МОН, като идеята е децата да правят почивка от предпазните средства.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *