17 спешни екипа в региона на крак, ако има болни с коронавирус

В благоевградската болница няма увеличаване на болните от респираторни заболявания, заяви вчера директорът д-р Огнян Митев. Превантивните мерки, които бяха въведени заради грипната вълна и коронавируса, са същите.

Лекарите са в готовност да приемат пациенти със съмнения за Ковид-19 в изолирания втори етаж на инфекциозно отделение. В самото отделение на първия етаж също са предвидени за разкриване 15 допълнителни легла.

При рязко покачване на броя на заразени с вируса има вариант да бъдат хоспитализирани в отделна сграда, като една от тях е тубдиспансерът, в който се лекуват лица с белодробни заболявания, пише в. „Струма“.

Към момента във вътрешно отделение на болницата са заети 18 от общо 31 легла, като само 3-ма от пациентите са с бронхопневмонии, заяви началникът на отделението д-р Румен Кондев.

Кметът инж. Румен Томов свика вчера заседание на Кризисния щаб за превенция и реакция при евентуално разпространение на заразата. Заседанието се проведе във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на коронавирус в страната и обявеното с решение на Народното събрание на Република България извънредно положение. Ръководител на Кризисния щаб е кметът.

По време на заседанието бяха набелязани конкретни действия във връзка с епидемичната обстановка, свързана с разпространението на коронавирус.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов запозна членовете на Кризисния щаб с издадената заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Заповедта е издадена на 13.03.2020г на основание чл.63 от Закона за здравето и във връзка с обявеното с решение на Народното събрание на Република България за извънредното положение.Д-р Калоян Калоянов обяви, че към момента няма установени положителни проби на пациенти с коронавирус на територията на Благоевградска област.

Кметът инж. Румен Томов предприе действия за създаване на организация на територията на община Благоевград за изпълнение на разпоредените мерки от Министерство на здравеопазването. В зависимост от развитието на епидемичната ситуация община Благоевград има готовност за настаняване за активно лекарско наблюдение и адекватно лечение на пациенти от предложените лечебни заведения за обособяване на изолиран корпус е Специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрия /Тубдиспансер/. В обслужването на пациенти ще се включат и останалите три болници на територията на община Благоевград.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов обяви, че не трябва да се създава паника. Всички жители трябва да са информирани при поява на грипоподобни симптоми (повишена телесна температура; кашлица; затруднено дишане, треска и т.н.) да се свържат по телефон с общопрактикуващия си лекар, а ако нямат такъв – със съответната регионална здравна инспекция, откъдето ще получат указания според случая.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *