17 плажа с безплатни чадъри това лято

17 плажа по българското Черноморие отварят с безплатни чадъри и шезлонги за туристите. Това обяви в Слънчев бряг министърът на туризма Николина Ангелкова.

Наемателите и концесионери на плажни ивици трябваше да заявят до края на работния ден на 25 май по каква схема и с какви цени ще работят. „По закон чадърите и шезлонгите трябва да бъдат намалени с минимум 50%. Срокът изтича до края на днешния ден, но имаме почти пълна информация по отношение на цените. От 132 плажа общо, от които 57 са на концесия и 75 под наем – 17 плажа ще са с нулеви цени.

Повечето от безплатните плажове са на юг. За останалите цените варират от левче до 5 лева“, съобщи министър Ангелкова. Сред ивиците, които са избрали нулеви цени са Каваци – Юг, Каваци – Север, Елените, ММЦ – Приморско, Царево – Централен, Ахелой, Обзор – Юг“, уточни министърът на туризма.

Плаж „Златни пясъци“ пуска всяка от двете екстри за по 2 лв., а ивиците в Слънчев Бряг по 4 лв. На плажа в Албена за чадър и шезлонг ще плащаме по 1 лев, в Равда по 2 лв, в Балчик по 1,5 лв, а в Созопол ивиците ще работят на цени от 3,50 до 4 лв.

Всички концесионери и наематели ще бъдат компенсирани реципрочно, в съответствие с това с колко са намалили цените. „До 30 май ще изпратим уведомления за реципрочното намаление на концесионните възнаграждения, на база на специална методика, утвърдена от МС. Съгласно тази формула, стопаните на безплатните плажове ще бъдат освободени изцяло от дължимите концесионни и наемни такси“, каза министър Ангелкова. Концесионерите и наемателите нямат право да предлагат други цени от предварително заявените. В противен случай ги очакват солени санкции.

За първо нарушение глобата е 50 000 лева, а при повторно нарушение – 100 000 лева, достатъчно сериозно основание за спазване на закона, посочи Ангелкова. Тя допълни, че концесионерите които са платили изцяло в аванс таксите за този сезон, ще бъдат компенсирани през следващата година. Сезонът тази година ще бъде изключително труден, предупреди Ангелкова.

„Ние сме в една изключително тежка ситуация за сектора и никой по никакъв начин не е планирал, че това лято ще протече по този начин. През януари месец калкулирахме ръстове от 10%, а няколко месеца по-късно се опитваме да минимизираме разходите, защото това е крайната ни цел. За нас е много важно да привлечем колкото се може повече туристи, както от вътрешния пазар, така и от съседните страни. Друга важна мярка, която правителството прие е субсидирането на чартърните полети, което се надявам да доведе до ръст на туристите. Сезонът ще бъде много труден за всички, необходима е мобилизация“, заяви министър Ангелкова.

Тя допълни, че всички искания на туристическия бранш се обсъждат с премиера.

„Това е един от най-тежко засегнатите сектори и за мен всяка мярка която може да вземем е важна. Много е важно да се направи необходимата преценка и необходимия баланс в бюджета. Водим всякакви разговори в различни посоки. Информирани сме за исканията на бранша, свързани с автобусните превози. Заедно с министерството на транспорта се разработват детайлни правила за работа. Знаете и на ниво Европейска комисия имаше указания за работата на авиопревозвачите, това касае и работата на автобусните превози. Всеки един който работи в сектора е изключително важен, за да може ние да имаме цялостно предлагане на туристическата дестинация“, допълни Ангелкова.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *