За един месец в строга карантина влиза Гърция, 800 евро помощ за съкратените

За един месец в строга карантина влиза Гърция, 800 евро помощ за съкратените

От 06.00 ч на 7 ноември Гърция влиза в строга карантина, която ще продължи три седмици. Отворени ще останат детските градини, забавачките и основните училища. Това съобщи премиерът Кириакос Мицотакис и ръководителят на епидемиологичната комисия към Министерството на здравеопазването проф. Сотирис Циодрас.

„Както и по време на първата карантина, придвижването на гражданите ще бъде възможно само по конкретен повод и само с предварително изпратено съобщение по СМС. През последните пет дни има агресивен ръст на новозаразените, почти 10 000 случая за пет дни. Освен това се увеличи и броят на хоспитализираните пациенти. Трябва да спрем тази вълна“, уточни премиерът.

Затварят се средните училища, университетите, магазините, фризьорските салони, фитнесите, кафенетата и ресторантите.

„Избирам да предприема драстични действия по-скоро, отколкото по-късно. Много европейски държави бяха принудени да предприемат такива мерки, когато епидемията вече беше приключила. Няма да застраша живота на нашите съграждани. Мерки са три седмици. Нека си позволим по-относително нормален м. декември, който ще изглежда като празник като през други години“, добави премиерът.

„Знам, че има голяма финансова загриженост. Страната разполага с повече от 37 милиарда. Никой не трябва да бъде изоставен и първата ни грижа са социално слабите групи граждани“, каза той.

Работниците, които ще преустановят работа през м. ноември, ще получат помощ – в началото на м. декември – 800 евро вместо 534 евро, освен коледния бонус.
Също така всички обезщетения за безработица, които изтекоха през септември и декември, се удължават с два месеца. И накрая, ще има еднократна помощ от 400 евро за несубсидираните дългосрочно безработни.

Премиерът също така подчерта, че „няма място за микрополитически фойерверки“, но също така, че „въпреки трудностите Гърция се е справила по-добре от повечето европейски страни“. Той отбеляза, че „предизвикателството трябва да бъде в политическия избор, а не в научните, нито в епидемиологичните данни. Решенията са политически. Ние поемаме пълната отговорност“, каза Мицотакис.

Това е най-голямата криза в здравеопазването през последните 100 години в Гърция.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *