15 000 лева глоба ще плаща всеки, който скрива доходи от чужбина

15 000 лева глоба ще плаща всеки, който скрива доходи от чужбина

Това решиха депутатите, като приеха промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), внесени от Министерски съвет, на първо четене. Ако не се внесе данък върху тях или ако той е в по-малък размер от законовото изискване, санкцията ще бъде до 5 на сто от невнесения налог, но не повече от 15 000 лв. При повторно нарушение глобата се удвоява до 10 на сто, но не повече от 30 000 лв.

Двойно се увеличават и санкциите, ако се възпрепятства проверка на приходната агенция или на публичен изпълнител от сегашните – от 500 до 1000 лв. за физически лица, а за едноличните търговци и юридическите лица – имуществена санкция. При повторно нарушение наказанието е глоба или имуществена санкция от 1000 до 2000 лв.

Прилагането на 10-годишен абсолютен давностен срок няма да важи и ако срещу длъжника се води съдебно дело. От неговия изход ще зависи размерът или събирането на негово публично задължение.

Погасяването на предявените за събиране в НАП публични вземания ще става от най-рано възникналите към по-новите, предвиждат още промени в ДОПК. В момента хората или фирмите имат право на избор кое задължение да погасят първо. Промяната е наложителна, тъй като по този начин има риск част от дълговете да бъдат несъбрани поради изтекла давност.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *