14 дни карантина за целия клас при установяване на заразен с коронавирус

Най-вероятно при установяване на заразен с коронавирус ученик ще бъде наложена 14-дневна карантина на целия клас и през това време децата ще преминат на дистанционно обучение.

Това каза в отговор на журналистически въпрос главният санитарен инспектор Ангел Кунчев. Той допълни, че противоепидемичните мерки в училищата и конкретно как се действа, ако се установи случай при дете все още детайлно не са разработени. По думите му, решение как да се действа при такива ситуации ще бъде взето най-вероятно в края на седмицата.

Доц. Кунчев каза още, че ограничителната  ще важи и за класовете на братята и сестрите на дете с положителен тест за коронавирус. Сред идеите на министерството е да отпадне кабинетният принцип, за да не обикалят в различни стаи учениците. Съществуват идеи за пречистване на въздуха по различни способи и др.

По думите му, над 85-90 процента от европейските страни са настроени, дори и след известно отлагане на годината, да започнат присъствено, за да не се проваля учебната година и да има пълноценен учебен процес. Според статистика около 25 на сто от родителите не са съгласни и се противопоставят. От Министерствата на здравеопазването и образованието се опитват да ги убедят, че училищата са сравнително безопасно място с оглед на мерките, които се разработват – дезинфекция, филтър при влизане на децата, реакция при положителен случай. Според д-р Кунчев практиката на детските градини и ясли е показала, че това е работещо и не са били създадени сериозни епидемични взривове.

 

Tvn.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *