Зимен Симеоновден честваме на 3 февруари

Зимен Симеоновден честваме на 3 февруари

На 3 февруари отбелязваме Зимен Симеоновден. Смята се за лош ден.  Забранено е да се сече и реже, за да не се роди „симьосано“ (с белег) дете или добитък.

В деня след Сретение Господне (2 февруари) Православната църква чества паметта на свети Симеон Богоприимец и на Света Анна. Според легендата Симеон бил един от 70-те преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки.

Според народния календар, Зимен Симеон, както и зимната Богородица, почитат главно бременните жени, младите невести и майките. Гадае се по това какъв човек първи ще дойде в къщата – мъж или жена, такъв добитък ще се роди.

Зимен Симеоновден обичаи

Зимният Симеоновден се смята за един от най-лошите дни в годината. Някъде го наричат „Симеон бележник“, защото белязва хората, оставя им рани и белези. Той е третият вълчи празник. На този ден не се работи с вълна, не се изхвърля пепел и смет навън, за да не се разсърдят вълците.

В някои краища забраняват употребата на думата вълк.

Бременните и младите жени на Зимен Симеон трябва да спазват забрана – да не работят и особено да не режат или дупчат с нож, ножица, секира, игла каквото и да било, дори хляб и дърва за огрев.

Според поверията на Симеоновден не се дава назаем и не се изнася нищо от къщата, за да не “излезе берекетът от дома“.

Вижте видеото на Fen Folk TV за Зимен Симеоновден:

В народната памет 1, 2 и 3 февруари се наричат Вълчи празници, Трифунци или Мратинци. Посветени са на вълка и се спазват редица ритуални обреди: жените не плетат, не предат, не тъкат, не перат. Вероятно празникът Симеоновден се е появил сравнително по-късно във фолклорната традиция, защото неговата обредност почти не може да се отдели от предхождащите го дни.

Денят след Сретение Господне се чества паметта на свети Симеон Богоприимец и на света Анна. Симеон бил благочестив старец от Йерусалим, който с дълбока вяра очаквал идването на Христос. След като Исус се родил, отецът отишъл в храма и там припознал единствения си Бог. В храма била и прор. Анна, която също повярвала в Исус Христос и му служила вярно през целия си живот.

На 3 февруари Симеоновден имен ден празнуват: Симеон, Симеона, Симеонка, Симеонко, Симо, Симон, Симона, Симонка, Симча, Симчо, Сима, Симан, Симана, Мони, Моньо, Мона, Монка, Моника.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *