15 септември, 2020

Pirin Press

Пиринският новинар

117 години от Илинденско-Преображенското-Кръстовденското въстание

На 15 септември ще се поклоним пред паметта на знайните и незнайни борци за национално освобождение, проляли своята кръв в Илинденско-Преображенското – Кръстовденското въстание.

През 1903 г. в с. Смилево, Битолско, на Илинден е поставено началото на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание. То продължава в Одринско на Преображение и завършва в Разлог на Кръстовден. В желанието за национално обединение на българите, въстанието, белязано от трите християнски празници, става един от най-великите подвизи за жителите в нашия регион.

Над 200 са убитите по време на въстанието в Разложкия край. Селата Кремен, Обидим, Белица и християнските квартали на град Мехомия /дн. Разлог/-центъра на въстанието, са изгорени.

42-ма мъже от Разлог са дали живота си за свободата. 28 от тях са погребани в оброчището „Св. Димитър“-парка пред Исторически музей-гр. Разлог. Най-младият от тях е 16-годишният Иван Цуцуманов, а най-възрастният е 68-годишния Марко Хаджиев. Останалите са мъже, в разцвета на силите си, оставили след себе си сираци и още неродени деца…

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *